Gå til sidens hovedinnhold

Kjør grønt med stil

Nå satser også de store bilprodusentene på miljøvennlige biler.

LONDON (NA24): En ny generasjon biler med lite eller ingen utslipp av miljøfarlige gasser er under produksjon. Og når slike biler kommer på veiene, vil du gjenkjenne merker som BMW, Honda, Subaru og Mercedes.

Noen produsenter er i utviklingens startfase, mens andre vil slippe sine første miljøvennlige biler på veien i år – atter andre først om ti år.

For brukerne er kanskje den viktigste nyheten at den nye generasjonen biler blir like raske som dagens bilmodeller.

NA24 - din næringslivsavis

Grunnen til at mange produsenter setter fart på utvikling og produksjon av «grønnere» biltyper er innlysende. For dem som gjør tingene riktig, er det enorme fortjenester i horisonten. Martin Wright, redaktør av magasinet «Green Future», sier følgende:

- Bilister begynner virkelig å føle presset når det gjelder utgifter til drivstoff, parkering og avgifter for kjøring i bykjerner. Med økologiske biler vil mange av disse utgiftene forsvinne. Den virkelige utfordringen til produsentene er å lage biler folk har råd til å kjøpe.

En hydrogen-drevet Mercedes av type A-klasse vil ventelig koste rundt 200.000 kroner i Storbritannia. Denne bilen forventes å ha en toppfart på 160 km i timen. Lexus LS600H vil også ha batteridrevet motor og koste rundt 850.000 kroner i Storbritannia. Toppfarten vil være hele 250 km i timen og den elektriske bilen vil kunne kjøre 80 bil før batteriene må lades.

«Brenn gummi, ikke bensin» er slagordet til Tesla Roadstars miljøvennlige Lotus-utgave. Denne bilen, som har en rask elektriske motor, er utviklet av midler fra eierne av Paypal og Google og skal først lanseres i USA.

Salget av hybrid-bilen Toyota Prius er allerede blitt en suksess i Japan og Toyota planlegger å ha utviklet ti «grønne» biler innen de neste ti årene.

Men konkurransen i markedet for miljøvennlige biler øker og forventes å bli stor når alle produsenter er på markedet med sine varianter. For 190.000 kroner kan britene allerede kjøpe Hondas Civic Hybrid.

Den elektriske bilen G-Wiz er en betydelig konkurrent i by-markedet ettersom den selges for 80.000 kroner. Forhandleren i London opplyser at de i gjennomsnitt selger en bil av dette merket hver dag.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere