*Nettavisen* Nyheter.

Kjører med livsfarlig last

Foto: (Politiet i Vest-Finnmark.)

Bilisters slurv setter liv i fare.

23.08.12 19:07

Politi og veivesen advarer bilister med livsfarlig usikret last.

- Det største problemet er den manglende forståelsen for at dette er farlig. Kjører du med en last på 50 kg på taket som er dårlig sikret kan det få store følger, sier Martin Svendsen seksjonsleder i Statens vegvesen til Nordlys.

Sammen med trafikkoordinator Roar Olsen ser Svendsen gjennom flere bilder av det som må betegnes som mildt sagt oppsiktsvekkende måter å frakte lasten sin på. På Statens vegvesen er ingen overrasket over det de ser.

- Vi er på veiene ofte, så dette er ikke noe nytt, sier Olsen.

Ingen god forklaring
Årsaken til bilistenes slurv er det vanskelig å gi et klart svar på, mener veivesenet.

- Det er vanskelig å si om det er mangel på kunnskap eller om folk rett og slett overser farene ved dårlig sikring av lasten, sier Svendsen.

- Kjører du i 50 km i timen og må bråbremse så vil jo ikke nødvendigvis lasten din være med på det. Det er egentlig ikke så vanskelig å tenke seg til hvor farlig det er.

Seksjonslederen sammenlikner slurv med lasten med å kutte svingene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det går sikkert bra en stund, men det er ikke spesielt lurt, sier Svendsen.

Verst på korte turer
Trafikkoordinator Olsen tror bilistene har en tendens til å slurve på de kortere turene.

- Det er ikke ofte folk frakter større ting, men det virker som de ofte tenker at det holder å sikre byggevarene sine med en liten hyssing fordi man bare skal fra butikken og hjem, sier Olsen.

- I tillegg er det mange som slurver når de skal frakte store ting fra hytta og hjem.

Konsekvensene er i de fleste tilfeller et pålegg om å forbedre sikringen av lasten.

- Det er overraskende sjeldent at selve volumet, altså størrelsen, er problemet. Det er som regel sikringen, sier Svendsen.

Ni plasttanker på taket
I vår observerte lensmann Yngve Isaksen Wiik i Andøy en hengerlast han aldri hadde sett maken til. Totalt ni plasttanker hadde sjåføren stablet på hengeren da han var på vei ut av kommunen.

- Jeg synes det var drøyt. Som du ser av bildet, så mister man blant annet utsikten bakover. Lasten stikker ganske langt ut på sidene av hengeren. Også blir det fort ustabilt, sånn som det var stablet.

Mannen, som var hjemmehørende i Tromsø, erkjente det faktiske forholdet.

Statens vegvesen kunne tidligere i sommer fortelle om et skrekkeksempel hvor en sjåfør hadde lastet over et tonn med trelast på en henger som var godkjent for 300 kg.

Les flere saker på Nordlys.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.