(Nordlys): Politimester Truls Fyhn i Troms tror ikke man blir kvitt dårlig skodde utenlandske trailere på glatta, men at dekk-sjekk på grensa kan hjelpe.

Svensken...
Etter snøfallet natt til mandag har det vært kaos på veiene i Troms.

Seinest i går kveld fikk sjåføren av en svensk trailer 11.000 kroner i bot etter å ha kjørt med sommerdekk på vinterføre.

LES MER: Sjåfør fikk 11.000 i bot

Dansken...
I går ettermiddag sperret en dansk trailer krysset Lars Thørings veg/Mellomveien ved Tromsø Museum. Like etter klokken 14.00 skled traileren ut.

LES MER: Trailersjåfør anmeldt

Først to timer senere kunne politiet sånn smått begynne å avvikle trafikken etter at traileren var berget unna. Også denne danske trailersjåføren fikk bot for dårlig sikring på vinterføret.

Årvisst fenomen
Det skjedde dagen etter at en annen dansk trailer isolerte Ersfjordbotn i syv timer etter å ha sklidd ut på vei opp Ersfjordeidet.

LES MER: Trailer på tvers

– Dette er et årvisst fenomen på vinterstid. Veldig mange av disse trailerne er jo fra Øst-Europa. De kommer med dårlige dekk, er ikke godt nok skodd, og skaper til dels store problemer. Men de er jo også farlige fordi de kan komme ut av kontroll under kjøring og foranledige kollisjoner, sier Truls Fyhn.

Vil ha grense-sjekk
Politimesteren har kun ett forslag til hvordan man kunne hindret problemet i større grad enn i dag.

– Det måtte jo være dekkontroll på grensen. Men det er vanskelig. Det er ikke gitt at trailerne kommer over Kilpisjärvi, påpeker Fyhn.

Både politiet og UP gjennomfører i dag kontroller så langt det lar seg gjøre.

– Har ikke penger
– Og vi bøtelegger. Og ikke bare det, en sånn bil får ikke kjøre videre før den er tilfredstillende skodd. I motsatt fall avskilter vi.

Botstørrelsen varierer, ifølge Fyhn. Men som kjent skal bøter måles ut fra inntekt, og da er det ingen løsning å legge bøtenivået skyhøyt.

– Det som går igjen er jo at de omtrent ikke har penger, sier Fyhn.

Denne saken er levert av Nordlys.no.