*Nettavisen* Nyheter.

Kjørte i 135 km/t i 70-sonen

Foto: Peder Gjersøe (Scanpix)

Flirt-toget som sporet av under testkjøring ved Holmestrand, kjørte dobbelt så fort som lovlig.

17.02.12 18:20

En foreløpig rapport fra Statens havarikommisjon for transport, viser at toget kjørte i 135 km/t da ulykken inntraff, mens fartsgrensen på stedet er 70 km/t.

- Ulykken skjedde i et område hvor sporet har relativt skarpe kurver. Hastigheten i dette kurvede området er satt til 70 km/t. Avsporingen skjedde ca. 50 - 60 meter etter at strekningshastigheten går ned fra 130 km/t til 70 km/t. Hastighetsreduksjonen er varslet med skilt som er plassert ca. 1200 meter før stedet hvor hastighetsreduksjonen gjelder fra, skriver Havarikommisjonen i en pressemelding.

Stoppet etter 340 meter
NSBs nye supertog, som ble testet da ulykken skjedd, var utstyrt med ferdskriver og kamera om bord.

- Disse viser at toget holdt en hastighet på 135 km/t da togets bremser ble aktivert. De foreløpige analyser tyder på at det tok ca. 11 sekunder fra bremsene ble aktivert inntil toget stod i ro. Tilbakelagt distanse er målt til 340 meter, står det videre.

SHT opplyser at de foreløpig ikke er kjent med hvorfor toget hadde den høye hastigheten.

Les også: Tog sporet av under testkjøring

Fem personer ble skadet
Det var fem personer om bord i toget, tre medarbeidere fra NSB og to fra leverandøren.

- Alle om bord i toget ble skadet i ulykken. Det oppsto betydelige skader på toget og på infrastrukturen, står det i pressemeldingen.

Statens havarikommisjon for transport vil nå fortsette undersøkelsene med tanke på å avdekke de faktorer og sammenhenger som har medvirket til avsporingen.

Toget var av typen Flirt, og er levert fra firmaet Stadler i Sveits. Etter planen skulle toget tas i bruk om to uker. NSB har kjøpt inn 50 slike tog.

Politiet: - Etterforsker uavhengig
togulykken etterforskes også av politiet.

- Vestfold politidistrikt har registrert at Havarikommisjonen for transport har slått fast at ulykkestoget hadde høy hastighet inn mot stedet der toget sporet av Vestfoldbanen onsdag, sier politiadvokat Hildegunn Mikkelsen ved Vestfold politidistrikt.

Mikkelsen påpeker at de etterforsker saken uavhengig av Havarikommisjonen.

- Politiet etterforsker saken uavhengig av Havarikommisjonen for transport, og ønsker ikke å kommentere Havarikommisjonens opplysninger annet enn at vi tar informasjonen til etterretning. Poltiets etterforskning vil ta noe tid, og vi har dermed intet nytt å meddele fredag, sier politiadvokaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.