Gå til sidens hovedinnhold

Kjørte på «Pella» - må i fengsel

Toppidrettstrener Per Egil Refsnes ble påkjørt og drept på sykkel.

Den 1. mai i fjor ble Per Egil «Pella» Refsnes, som var styrketrener ved Olympiatoppen, påkjørt av en bil i Tvetenveien i Oslo. Han døde kort tid etter ulykken av skadene han pådro seg.

Refsnes ble 54 år gammel.

Les også: Syklist omkom i trafikkulykke

30 dagers fengsel
Politiet tok ut tiltale mot mannen som kjørte på Refsnes, og i forrige uke startet rettssaken mot 39-åringen i Oslo tingrett.

Mandag ble sjåføren dømt til ubetinget fengsel i 30 dager. Han er også fradømt retten til å kjøre bil de neste tre årene, og må betale Refsnes' enke og tre barn 75.000 kroner hver i oppreisning. Han må også betale saksomkostningene.

- Handlet uaktsomt
Retten mener mannen ikke var tilstrekkelig «aktpågivende og varsom» da han skulle svinge inn på Esso-stasjonen i Tvetenveien, og måtte krysse motgående kjørefelt. Han ble ifølge retten ikke i tide oppmerksom på at Refsnes kom syklende i motgående kjørefelt. Det påpekes at han hadde vikeplikt for syklisten.

Sammenstøtet oppsto da Refsnes ifølge dommen måtte bråbremse for tiltalte og stupte over sykkelstyret, og inn i fronten på bilen med hodet først.

«Retten er ikke i tvil om at det må legges til grunn at tiltalte handlet uaktsomt og at uaktsomheten også omfattet dødsfølgen. Det er åpenbart at tiltalte etter omstendighetne ikke var tilstrekkelig aktpågivende og varsom idet han krysset motgående kjørefelt», skriver tingretten i dommen.

- Bilen sto ikke stille
39-åringen nektet straffskyld da rettssaken startet i forrige uke.

- Jeg mener jeg gjør ting riktig, og ikke foretar noe klanderverdig. Jeg har riktig fart, gir signal og håndterer prosedyren hvor jeg ser om det er klart, noe man gjør når man skifter felt. Jeg registrerte ingen å ta hensyn til i det jeg skulle svinge over, sa mannen i retten.

Han fortalte at han og familien skulle på piknik på Ekeberg den dagen ulykken skjedde, og at han bare skulle fylle bensin på bilen før utflukten.

Selv hevdet han at bilen hans sto stille da ulykken skjedde. Dette tror ikke retten helt på.

«Retten kan ikke legge til grunn at tiltalte stod stille og fullstendig hadde sprerret kjørefeltet for Per Egil Refsnes i 5 til 6 sekunder før sammenstøtet skjedde. Da ville ikke ulykken ha skjedd», skriver tingretten, og samtidig vektlegger at Refsnes var en erfaren syklist.

Tiltalte i retten: Mener bilen sto stille da det smalt

- Var godt synlig
Retten påpeker i dommen at sykkelcomputeren på Refsnes' sykkel, viser at han de siste 103 meterne fram til ulykkesstedet, hadde holdt en gjennomsnittsfart på 31 km/t. Dette er godt innenfor fartsgrensen på stedet, som er 50 km/t.

Det påpekes også at Refsnes var godt synlig, fordi han hadde på seg en rød treningsoverdel, og sykkeltights i sterkt grønn og gul farge.

«Saken har utvilsomt vært en stor belastning for tiltalte og hans familie. Han er, slik retten har oppfattet det, også svært ulykkelig og preget av det tragiske utfallet som ulykken fikk for Per Egil Refsnes og hans familie, men likevel slik at han ikke har vært villig til å erkjenne noe ansvar for ulykken», skriver tingretten i dommen.

- Levde og åndet for idrett
I forrige uke fortalte enken etter Per Egil Refsnes, Kari Anne Refsnes, om tiden etter ulykken til Nettavisen.

- Verden falt i grus for meg, sa Kari Anne.

Hun beskrev «Pella» som en idrettens mann. Han startet opp treningsavdelingen hos Olympiatoppen i 1986, og fulgte opp mange av de beste idrettsutøverne.

- Han levde og åndet for idretten, det var både jobben og hobbyen hans. Det var bare så leit at han også avsluttet livet på en treningstur, sa Kari Anne.

Les hele intervjuet her: - Verden falt i grus

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021