Gå til sidens hovedinnhold

Kjøttbutikker tatt i kontroll

Mattilsynet fant ulovlig kjøtt hos alle butikkene de sjekket. Her er slakterne du bør unngå.

I midten av juni gjennomførte Mattilsynet tilsyn ved kjøttbutikker i Oslo indre øst. Mattilsynet aksjonerte sammen med Oslo ligningskontor, særlig for å avdekke ulovlig kjøtt, og kjøtt som manglet opprinnelsesmerking, skriver ioslo.no.

Resultatet var skremmende. Alle de sju butikkene som ble kontrollert manglet merking, og Mattilsynet gjorde vedtak i hver enkelt butikk. Til sammen 1,5 tonn kjøtt ble beslaglagt og sendt til destruksjon.

- Vi hadde fokus på sporbarhet av kjøtt og opprinnelsesmerking, fordi vi ser på manglende merking og sporbarhet som en trussel mot mattryggheten, sier seksjonssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet til iOslo.no.

Halal-slaktere

Alle butikkene det er snakk om er såkalte innvandrerbutikker som selger kjøtt. Seks av syv befinner seg i Oslo indre øst. Butikkene det er snakk om er:

Lille Brugata kjøtt, Brugata
Lille Hamrin kjøtt, Grønland Basar
Hamrin kjøtt, Torggata
Nor Halal kjøtt, Trondheimsveien
Arbil Halal kjøtt, Trondheimsveien
Makvans kjøttsenter, Herslebs gate

Bare en av butikkene ble stengt etter at Mattilsynet var på besøk. For å kunne åpne har de måttet vise til at de har rutiner på plass for sporbarhet og merking, og butikkene tilfredsstiller nå Mattilsynets krav.

- Sykemeldt

Kjøttavdelingen i butikken Lille Hamrin i Grønlands basar på Grønland i Oslo ble stengt da Mattilsynet fant at de nesten bare hadde umerket kjøtt i butikken. Daglig leder Mohammed Namik sier selv han var sykemeldt den dagen Mattilsynet utførte kontrollen, og at det var en uerfaren butikkmedarbeider som kvitterte for umerket og ulovlig kjøtt.

- Han kjøpte kjøttet fra en mann som sa han skulle komme tilbake med faktura og opprinnelsespapirer, men det gjorde han ikke, sier Namik.

- Samtidig hadde vi på den tiden mange varer som manglet, og Gilde og Fatland hadde ikke nok varer. Vi skal ikke være uten kjøtt i butikken, så den nyansatte trodde han gjorde meg en tjeneste, sier han til iOslo.no.

Versting tatt for fjerde gang

Nor Halal Kjøtt i Trondheimsveien 12 har blitt tatt tre ganger før når Mattilsynet har vært på kontroll.

- Vi har vedtatt en tvangsmulkt på 50.000 kroner til Nor Halal Kjøtt. Mulkten er for manglende rutiner på sporbarhet av kjøttet deres, sier Gry Holmbakken til iOslo.no, som kaller saken mot butikken «spesiell».

- De har gjentatte ganger fått vedtak mot seg, og da er det ganske ille at de ikke har fulgt disse vedtakene, legger Holmbakken til.

- Tull

Daglig leder på Nor Halal Kjøtt, Hassan Mohammad, avviser kritikken blankt.

- Det Mattilsynet skriver er bare tull. Vi har gjort alt riktig, og vi har kvitteringer på alt kjøtt vi har kjøpt, sier Mohammad, som hevder det er trygt å kjøpe kjøtt i hans butikk.

- Vi driver butikken på ordentlig måte. Mattilsynet må finne noe feil på inspeksjonene sine så de kan fortsette å få stønad fra det offentlige, sier han til ioslo.no.

I dag skal ledelsen i Nor Hatal Kjøtt i møte med Mattilsynet for å fremlegge dokumentasjon på kjøttet de har kjøpt inn til butikken. Butikkledelsen håper å få omgjort vedtaket om tvangsmulkt.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis