Det ble mange reaksjoner da nyheten kom om at Oslo rådhus sitt julebord ville arrangeres med vegetarisk hovedrett på menyen. Byråd for miljø, Lan Marie Berg (MDG), sa hun mente dette var en god start for å gjøre Oslo mer vegetarisk.

- Dette er ikke ren symbolpolitikk. Det er praktisk politikk, her får folk mulighet til å velge. Jeg skjønner ikke at det er så mye å hisse seg opp over, sa Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) til Nettavisen.

På julebordet, som ble arrangert fredag, var det hele snudd på hodet og de ansatte i Oslo kommune måtte si fra om de ville ha svineribbe, medisterkaker og julepølse.

Flertallet valgte kjøtt

Men så vegetarisk som Berg ønsket ble ikke julebordet. Som en del av påmeldingsskjemaet hadde de ansatte og politikerne mulighet til å velge to alternative retter, i tillegg til stekt selleri; kveite og juletallerken.

Mens 68 valgte sellerien, valgte 118 kveite og 155 juletallerken, får Nationen opplyst.

Det vil si at fire av fem valgte bort vegetarmat, og at flertallet valgte tradisjonell julemat som besto av ribbe, pølse og medisterkaker.

- Det synes jeg er smålig

En av dem som var kritisk til vegetarjulebordet, var Frps bystyrepolitiker Aina Stenersen. Hun er godt fornøyd med at flertallet valgte bort vegetarretten.

- Fire av fem valgte fisk eller tradisjonell julemat. En stor seier for helt vanlig kosthold, sier Stenersen til Nettavisen.

Hun reagerer imidlertid på at de ikke fikk velge forrett.

- Forretten bestod av tre rødbeter. Det var ikke valgfritt, så alle måtte ha rødbeter. Det synes jeg er litt smålig på et julebord. Og jeg håper de eldre på sykehjem får mer enn det når byrådet kutter i kjøttforbruket på sykehjem. Det skal vi kjempe for, sier hun.

MDG: - En god start

Miljøpartiet de Grønne (MDG) er imidlertid fornøyd.

- At over en av fem velger et vegansk alternativ, og at enda flere velger fisk, er en god start. Men jeg har stor forståelse for at det tar tid å endre matvaner man har tilegnet seg over et langt liv, og særlig jula er en tradisjonsbundet tid, sier byrådssekretær for miljø- og samferdsel Sindre Buchanan (MDG) til Nationen.

I den nye byrådsplattformen til Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG), står det at «det skal innføres vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer». I tillegg til at kjøttforbruket skal halveres ved kommunes kantiner og institusjoner.

- Jeg tror ikke det er julebordet som er avgjørende her, men jeg tror at økt bevissthet i hele befolkningen, om at det å redusere noe på kjøttforbruket, har en viktig klimaeffekt. Det er også en måte å vise fram at det er spennende og god mat som også er vegetarmat, sa Oslos ordfører til Nettavisen før julebordet.