RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøp harddisk nå

(Western Digital)
Begynner det å bli knapt med lagringsplass på pc-en? Prisene er nå lave.

Med digitale kameraer som tar bilder på 10 megapiksler, videokameraer som tar opp video i HD-kvalitet og ikke minst stadig mer materiale som tar enormt med plass som vi laster ned fra nettet, så blir mye harddiskplass stadig viktigere.

Video rett fra et moderne HD-basert videokamera tar for eksempel opp over tre megabyte per sekund - eller nesten 190 megabyte per minutt. Da forsvinner den ledige plassen fort.

Rivende utvikling
Mens en harddisk for noen år siden nærmest var en ubegripelig dyr investering, og alt «overflødig» materiale måtte brennes ut på CD- og DVD-plater, så er harddisker i dag svært billig.

Utviklingen i dataverdenen går som kjent utrolig fort, og dette gjelder også harddisker – selv om disse er de eneste rene mekaniske elementene som er igjen i moderne datamaskiner.

For et år siden var alle harddisker større enn 250-320 gigbyte en nærmest uoverkommelig investering, men dette har forandret seg veldig.

Prisene presses ned
For eksempel så kostet Seagates prisbelønte harddisk på 500 gigabyte to og en halv ganger så mye for ett år siden som dagens pris. Harddisken kan i dag plukkes opp for drøyt 900 kroner på de billigste nettbutikkene.

Du kan faktisk kjøpe en harddisk på 500 gigabyte til 840 kroner i dag. Dette betyr at du betaler bare 1,68 kroner per gigabyte.

500 gigabyte er nok plass til å lagre for eksempel 125.000 musikkfiler i normal lengde, over 700 CD-plater eller over 40 timer med HD-video.

Større disker tilgjengelig
Det er i dag også mulig å kjøpe harddisker på opp til 1000 gigabyte (én terabyte), men du betaler mye mer per gigabyte på disse største harddiskene enn det er verdt nettopp fordi de er de største diskene.

For en harddisk på én terabyte betaler du i dag 2,56 kroner per gigabyte. Du skal dermed ha ganske spesielle behov for å forsvare kjøp av slike disker.

Små disker også billig
Vil du ha mye lagringsplass, men synes diskene på 500 gigabyte fortsatt likevel er dyre, så får du mye lagringsplass for pengene i klassen på 300 til 400 gigabyte.

I denne klassen kan du kjøpe harddisker du betaler 1,78 kroner per gigabyte for. Du kan i dag blant annet bestille en Hitachi-disk på 320 gigabyte for 569 kroner.

Mange går for eksterne disker
Men vær også klar over at eksterne harddisker begynner å bli betydelig billigere enn det var en gang i tiden. Eksterne harddisker er spesielt godt egnet til å ta backup eller lagre ting som du ikke benytter så ofte. Ved å ha data lagret på eksterne disker så trenger de ikke å startes opp samtidig med datamaskinen, og det betyr at datamaskinen din vil bråke mindre, bruke mindre strøm – og harddiskene slites mindre. I tillegg er den veldig praktisk hvis du skal flytte store mengder data mellom flere datamaskiner.

Du kan for eksempel plukke opp en ekstern Western Digital Elements-disk på 500 gigabyte for 920 kroner , eller du kan få en harddisk på halve størrelsen til i overkant av 600 kroner.

PS. Det har vært mye snakk om såkalte SSD-baserte harddisker det siste halve året som skal ta over for mekaniske harddisker på sikt. Disse er foreløpig lite utbredt og koster svært mye. En utgave på 32 gigabyte koster rundt 4000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere