RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpefest gir kroneoppgang

Sist oppdatert:
Detaljhandelen i Norge viste eksplosiv vekst i mars. Det gjør at markedet tror rentebunnen er nådd, og kronen stiger i verdi. Men påsken kan ha skapt kluss i modellene til Statistisk sentralbyrå
Statistisk sentralbyrås detaljomsetningsindeks viste en økning på hele 3,2 prosent fra februar til mars. Da er det målt volum, og sesongjustert.

Det var på forhånd ventet en oppgang på 0,7 prosent, i snitt, blant makroøkonomene, etter en overraskende svak indeks i februar, men fasiten ble altså langt kraftigere enn det ekspertene hadde ventet.

SSB advarer imidlertid om at påsken kan forstyrre sesongjusteringen: - Den sesongjusterte volumindeksen tar hensyn til påskens plassering. Det er vanskelig å korrigere for påske, og den sesongjusterte indeksen for mars er derfor mer usikker enn indeksene for de andre månedene, heter det fra byrået.

Markedet reagerte uansett på tallene ved å styrke kronen ytterligere, etter at den allerede hadde steget solid mot euro det siste døgnet.

Tall som dette gjør at markedet nå tror rentebunnen er nådd og at Norges Bank kan bli tvunget til å heve renten raskere enn andre sentralbanker, selv om det vil styrke kronen og ødelegge for norsk eksportindustri.

Fra mars i fjor til mars i år er oppgangen hele 7,6 prosent.

Bakgrunn

Indeksen publiseres av Statistisk sentralbyrå og kommer mot slutten av månedene etter den som måles. Den viser utviklingen i detaljomsetningen, unntatt motorkjøretøyer og bensin. Statistikken er basert på tall samlet inn fra butikker.

Det oppgis både tall i volum og i verdi, og med og uten sesongjustering. Det er også tall for ulike typer butikker.

Hovedfokus er på månedsvis endring i sesongjustert volumindeks.

Indeksen følges nøye som et mål på aktiviteten til husholdningene, og en kraftig vekst kan indikere kommende rentehevning - og motsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere