RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpte fisk for 2,5 milliarder kroner

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det jordskjelvrammede landet er et av Norges viktigste eksportland

Norge solgte varer til Japan for hele 9,5 milliarder kroner i fjor. Dette gjør Japan til vårt tiende viktigste eksportland. I Asia er det kun Kina og Sør-Korea som er viktigere for norsk eksportindustri.

- Japan er et av de viktigste landene, og har til tider vært det aller viktigste for fiskeeksporten, sier sjeføkonom John Rogne i Innovasjon Norge til NA24.

Rogne sier videre at det for fiskeeksporten har vært svært viktig med salget til Japan. NA24 har tidligere skrevet at eksporten av makrell, lodde og fersklaks var på hele 2,5 milliarder kroner fra Norge til Japan i fjor. Dette var en økning på formidable 18 prosent.

Frykter tilbakeslag
Så viktig har det japanske markedet blitt at en handelsdeligasjon fra Norge, med statsministeren og fiskeriministeren i spissen, skulle landet i Japan denne uken. Nå har jordskjelvkrisen satt en stopper for denne turen. 130 norske næringslivsrepresentanter var påmeldt til delegasjonen, som skulle begynne tirsdag ettermiddag. Tema for delegasjonen skulle vært sjømat, maritim, fornybar energi og reiseliv.

I stedet for å få japanerne til å kjøpe flere norske varer, må deltagerne nå se at de japanske markedene ble vanskeligere tilgjengelig.

- Jeg frykter at den japanske økonomien vil bli satt tilbake. Situasjonen i Japan er at de har en høy gjeldssituasjon med mye innenlandsk gjeld. Det betyr at ingen andre enn japanerne selv må ta støyten, sier Rogne.

Han tror imidlertid at fiskeeksporten vil klare seg relativt bra, mens andre bransjer vil få større problemer med at Japan nå kommer til å konsentrere seg om å bygge opp landet igjen.

- Mat og fisk må man jo ha, men innsatsvarene til industrien kan bli rammet, mener Rogne.

Også en indirekte effekt
Sjeføkonomen i Innovasjon Norge sier videre at Norge også vil få en indirekte effekt på eksporten av lavere aktivitet i den japanske økonomien. Norsk oljeeksport har nemlig levd godtt på veksten i de asiatiske økonomiene.

Med et fall i den japanske økonomien, kan smitteeffekten på asiatiske økonomier og verdensøkonomien være negativ. Dette vil igjen ha innvirkning på norsk eksport.

- Vi ser altså både direkte og indirekte effekter på økonomien av dette, sier Rogne til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere