RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

Kjøpte seg egen øy i Norge

Sist oppdatert:
- Mye billigere enn en leilighet i London, sier paret fra Australia.

Australske Amanda (29) og britiske Barry (32) kjøpte seg egen øy i Nordland. Hit kommer de når de har fri fra jobben i Afrika, skriver Avisa Nordland .

Vi visste det da vi så den første gangen, i påska for to år siden. Denne øya ville vi ha, sier Amanda Geard (29).

- Welcome. Nice to see you.

Hun og Barry Stoffell (32) tar hjertelig imot oss i ei gråmalt lita hytte på Løksøy i Fleinvær i Gildeskål kommune i Nordland.

Det er helt stille på havet, snø i bakkene og oter i fjæra. Ingen andre enn Amanda og Barry bor på øya. Det gjør ingen verdens ting. De har det storveies i sitt eget og hverandres selskap. Dessuten har de jo naboer på de andre øyene.

- Jeg synes det er den mest perfekte plassen på jord, sier Amanda, betatt av øya si og alle de andre øyene og holmene som ligger strødd og utgjør Fleinvær i ytterkanten av Vestfjorden.

3 millioner
For noen dager siden kom de fra Afrika der de jobber som geologer. Nå ville de hjem til øya si for å feire påske. Men hvordan i all verden ble de eiere av ei lita øy i Nordland? Øya ble solgt av de opprinnelige eierne for flere år siden. Nye eiere la planer for øya, blant annet om dykkersenter. Men det ble det ikke noe av, og øya lå lenge ute for salg igjen. Prisantydning 3 millioner kroner.

Amanda og Barry surfet på nettet da de ble oppmerksom på Løksøya.

Tja, hvorfor ikke ta en kikk?

De hadde vært i Skandinavia før og likte det. Påska for to år siden kom de på besøk til Fleinvær for å se om Løksøya var noe å satse på.

Fantastiske mennesker
- Det var strålende vær, mye folk og påskerebusløp. Alle var så hyggelige mot oss. Mange sa at de håpet at det var vi som kjøpte øya, forteller Barry. Han og Amanda falt for den helt spesielle naturen, men like mye for menneskene.

- De er helt fantastiske.

Det unge paret slo til og kjøpte Løksøy for 300 000 euro, rundt 2,3 millioner kroner.

- Mye penger, ja, men mye billigere enn en leilighet i London, ler Amanda.

Kanalbåt
De to lever ikke A4-liv, for å si det forsiktig. Før de kjøpte Løksøy bodde de på en kanalbåt i London. Det vil si, de bodde der når de ikke var ute og jobbet. De er geologer og jobber med å kartlegge områder for mulige mineralforekomster.

- For tiden jobber vi i Gabon og Zambia, sier Barry. Der jobber de i en til to måneder om gangen, så har de langfri. Nå er de et par uker på Løksøy, men i framtida håper de å tilbringe lengre perioder på øya si.

- Vi ser etter jobber der vi kan tjene nok penger til at vi kan være her i flere uker om gangen, sier Barry.

- Én gang vil dette være hjem, håper han og fleiper med at hvis de får barn kan han ta jobben med skoleskyssen.

- En tur på morgenen og en tur på ettermiddagen, og resten av dagen kan jeg fiske litt og gjøre som jeg vil, flirer han.

Skolen på Fleinvær ble nedlagt for to år siden. Nå bor det ikke lenger barn på øyene.

Uten vann og strøm
Denne mandagen når AN er på besøk, er det flatt hav og god temperatur. Vi tar turen opp på det høyeste punktet på den 200 mål store øya.

Høyt er det ikke, men det trengs heller ikke for å se langt og vidt. Amanda og Barry ble overrasket over at det var så mye snø på øya denne gangen. Dagen før var de på toppen og rente på rumpa ned igjen.

Hytta på øya hadde ikke vært i bruk på mange år da de tok over.

- Men alt sto igjen og det så greit ut. Det sto til og med en juicepakke i kjøleskapet, utgått på dato for mange år siden, sier Amanda. Det er verken strøm eller innlagt vann i hytta. De har en vanntank oppe i lia. Sist paret kom hjem til øya si, var i jula.

Reddet av dundyner
- Da var det kaldt. Det er den eneste gangen vi har kjent på et snev av anger på at vi kjøpte, sier Barry, men tar seg i det. Anger er for sterkt sagt. Men iskaldt var det, og varmt ble det ikke.

- Men så fikk vi låne dundyner, og på julekvelden og juledag ble vi invitert til Gerd og Otto. På lutefisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Amanda forteller om Gerd og Otto Ness og andre av øyfolket som stadig kommer innom og forsikrer seg om at de har det bra.

- Gerd er 75 år, men går ut av båten på berget her så lett som ingenting. Vi har jo ikke flytebrygge, så det er ikke enkelt. Men vi skal skaffe oss brygge, altså. Og større båt, den har vi allerede kjøpt.

En annen på Fleinvær har sagt at han skal frakte den hit for oss, sier Barry.

Hørte vinkorken
De setter umåtelig pris på vennligheten og hjelpsomheten.

- Vi hadde lyst til å være en del av et lokalsamfunn. Det er vi her. I starten tror jeg folk på de andre øyene hørte hver gang vi åpnet en flaske vin. Da kom de, ler Amanda.

- Vi er som en stor familie. Hva bruker de dagene til? Tja, de rusler omkring, prøver ut solcellepanel, tar en tur til Bodø og kjøper ny ovn og annet som de trenger, planlegger litt. De tenker å ordne seg bedre toalett og et lite soveloft i hytta.

- Når det blir sommer, skal vi lage hage. Alle forteller oss at hytta her ligger på feil sted på øya. Det er andre steder som er mer skjermet for vær og vind. sier Amanda og peker. Over vågen står murene etter et hus igjen. En rosebusk har overlevd. Der går det an å dyrke noe, tror hun. De prøver seg med fiske også. Men innrømmer at de ikke kan så mye ennå.

- No, not this, no, no ... Barry illustrerer hvordan en nabo gikk gjennom fiskeutstyret som befant seg i uthuset og forkastet så å si alt. Utenfor hytta leker en oter i fjæra. Amanda og Barry forteller at de dagen før så et 20-talls seler. Niser har også vært på besøk. De forteller om nordlyset i jula, om fuglene, om friheten de kjenner på når de kommer ut på øya si.

- Og så er det jo ikke langt til byen heller. Det er bare å ta hurtigbåten hvis vi trenger noe.

Ikke overrasket
- Hva sa familie og venner da dere fortalte at dere skulle kjøpe ei øy i Nord-Norge?

- Vel, de er vant til at vi er litt gal. Du vet, vi bor på rare måter når vi er ute på feltet og jobber. Familiene ringer og spør hvor vi er, og vi svarer i telt i Kongo, og så snakker vi om noe annet. De løftet ikke på et øyebryn da vi kjøpte Løksøya, sier Barry.

Ikke så langt unna hytta står det tre andre småhytter som en gang ble bygget i håp om å lage dykkersenter.

Der tenker Amanda og Barry at de kan ta imot familie og venner som vil komme på besøk. Til sommeren, kanskje. Men nå skal de bare fortsette å oppdage øya si selv.

- Den er magisk, sier Amanda. Hun og Barry setter seg til rette i stolene på verandaen og ser utover øyriket.

- Se på dette! Det var hjertet som valgte for oss.

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere