RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjører 570 km for julebrus

Kikki Haugen Telemarksavisa
Kikki Haugen Telemarksavisa (Privat)
Sist oppdatert:
- Jeg er nok litt fanatisk.

Hver jul kjører Kikki Haugen fra Göteborg til Porsgrunn og tilbake for å kjøpe grumsete oransje julebrusen fra Grenland.

- Det blir ikke jul uten, sier hun til TA.no.

Den grumsete julebrusen har vært en fast del av juletradisjonen i Grenland i over 50 år. Det er bare her julebrusen er oransje, ikke rød eller brun. Det gjør at den andre steder blir utskjelt og slaktet i julebrustester. I kjerneområdet har den imidlertid en trofast tilhengerskare.

Side2s julebrustest skapte debatt:Slakter lokal julebrus

Kikki Haugen bor nå i Göteborg, men er opprinnelig fra Porsgrunn. Hver jul reiser hun 570 km tur retur til hjembyen for å kjøpe julebrusen.

- Mandarin og jul

Det startet da hun var i Halden og skulle kjøpe norsk julemat, men den grumsete brusen hadde de ikke. Da ble hun sur, satte seg i bilen, og kjørte like godt til Porsgrunn da hun først var i gamlelandet. Der fylte hun opp bagasjerommet med halvannenliterflasker. Det har blitt en fast tradisjon.

- Er du fanatisk?

- Ja, litt. Men den må på bordet julaften. Det er ikke noe å diskutere. Jeg reiser gladelig seks og en halv time for å kjøpe den. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg kan, sier hun.

- Folk synes den smaker Sanasol. Er du enig?

- Jeg leste det, men det stemmer ikke. Det smaker mandarin og jul.

Barndomsminne

Jula er en tradisjonsbunden tid, og har man først funnet en måte å feire på, blir den ofte hengende ved. Det er ofte de små tingene som teller, særlig mat og drikke. Det er nemlig noe helt spesielt med minner fra barndommens jul.

- Jeg har vokst opp med denne brusen, og bare må ha den. Det må barna mine også. Jeg kan fint drikke den brune eller røde julebrusen, men det blir ikke det samme, sier Kikki.

Hun fikk først øynene ordentlig opp for den oransje leskedrikken da hun flyttet til Sverige.

- Det blir noe spesielt når jeg er omringet av svensk jul. Da må jeg ha noe hjemmefra, sier hun.

- Ekstremt

- Jeg vet at mange reiser langt for å kjøpe brusen, men dette er ekstremt, innrømmer Roy Andreassen, daglig leder ved Union bryggeri, som nå produserer den gamle Trio-brusen. Han synes det er moro at folk engasjerer seg i produktet, og tror det skyldes at merkevaren har vært uforandret så lenge.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere