RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjører stilen helt ut

Foto: Anders Røeggen (TV 2 Interaktiv)
Bergensere får ha meg unnskyldt, men Ålesund er den vakreste byen Norge har å by på.

(SIDE2): Enten man stikker til fjells, dykker ned under havoverflaten eller bare går gatelangs - Ålesund er et ypperlig utgangspunkt for en aktiv og vakker ferie.

Stil og stilbrudd
Byen er selvfølgelig mest kjent for sine fasader fra himmelen og helvete. Bygninger som fascinerer, enten det er et rådhus som mest av alt minner om arkitekturen fra et slitent land i Øst-Europa eller hoteller i vakre Jugendstil.

Det var etter bybrannen i 1904 at de vakre bygningene ble en del av byens identitet. Hvilke tanker som gikk gjennom hodene på de lokale myndigheter da de flyttet inn i sitt bygg for noen tiår siden vites ikke. Men flere plasser har det falt ned betongbiter fra den ruvende bygningen. Vedlikeholdet tyder på at det ikke er her ressursene settes inn.

Byens største attraksjon er fasadene. Ålesund er i dag den byen i Norge som har den mest konsentrerte bebyggelsen av hus i Jugendstil. Det er gratis å ta en spasertur i gatene og studere de vakre bygningene som fortsatt preger sentrum av byen.

Ta gjerne den tre kilometer lange turen fra sentrum og ut til akvariet. Kanskje en omvei, men en flott måte å se litt mer av en by som vokser seg utover mot storhavet. Her kan man uansett hilse på steinbiten Anders og alle de andre skapningene som holder til langs norskekysten.

Opp og ut av byen
Ikke alle trenger å ta Sunnmørsalpene i nærmere øyesyn. For mange er det kanskje nok å klatre opp på Aksla bak byen eller ta en tur opp på toppen av Godøya.

For de av oss som både har tatt med rett utstyr og i tillegg kan ta tiden til hjelp, er Hjørundfjorden et ypperlig utgangspunkt. Toppturer om vinteren og sommeren er noe av det flotteste Norge har å by på. I tillegg er det mange som rangerer denne fjorden som landets vakreste. Det er vanskelig å si seg uenig etter en tur inn med båt, en tidlig vårdag.

Dypdykk
Mer ekstremt enn fjellturer, er de mange dykkemulighetene som ligger rundt byen. I førti knop ut mot nordsiden av Hareidlandet har allerede opplevelsen begynt. Nede på 30 meter under havoverflaten gjør en vegg full av krabber inntrykk. En drakt som lekker er av mindre betydning i slike omgivelser.

Tilbake i byen er det ingenting å si på det maritime miljøet. En vandring langs kaiene er ro for sjelen. Selv noen stygge innslag av østeuropeisk bebyggelse ødelegger ikke helhetsinntrykket.

Butikkutstillingene til utstyrsbutikken Dykorn og det falleferdige rådhuset blir nesten som en del av sjarmen. Det er sykt, men de groteske innslagene er en del av bykulturen. Ålesund har bare greid å fronte det de er så inderlig god på.

Prøv også nettsidene til VisitAlesund.com.

Les mer om ferie og reise her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere