RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kjærlighet: – Chima ville egentlig ikke til Norge. Ikke før vi ble forelsket, forteller Ann Rita Danielsen Hol.
Kjærlighet: – Chima ville egentlig ikke til Norge. Ikke før vi ble forelsket, forteller Ann Rita Danielsen Hol. Foto: Øivind Munkås (Tønsbergs Blad)

Kjærestene Ann Rita (69) og Chima (26) nektes å møte hverandre av norske myndigheter

Sist oppdatert:
Ann Rita Danielsen Hol (69) føler seg aldersdiskriminert og ydmyket av Utlendingsdirektoratet.

HORTEN (Tønsbergs Blad): – Jeg tror de ser på meg som en gammel tulling, fordi jeg har blitt forelsket i en yngre mann, sier hun til Tønsbergs Blad.

Ann Rita er bosatt i Horten. Hennes 43 år yngre kjæreste, Chima Paul Uzodimma, bor i Nigeria. De kom i kontakt på sosiale medier for tre år siden, og har daglig kontakt via telefon eller internett.

De har aldri møttes ansikt til ansikt, men har utviklet en dyp forelskelse.

Paret er allerede forlovet, og ønsker å inngå ekteskap. Derfor søkte Chima tidligere i år om å få besøke Ann Rita i Norge, i inntil seks måneder. Utlendingsdirektoratet (UDI) sa blankt nei. Begrunnelse: Aldersforskjellen er for stor!

Avslaget provoserer Ann Ritas advokat, Kristin Hovden Norstedt.

Kvinnediskriminering

– Det er helt greit at 80 år gamle menn henter unge koner i Thailand og på Filipinene. Men ikke at en eldre kvinne får besøk av en yngre mann fra Afrika. Det er intet mindre enn kvinnediskriminering, sier Hovden Norstedt som har anket UDIs avslag videre til Utlendingsnemnda (UNE).

Diskriminering: – UDIs avgjørelse er kvinnediskriminerende, mener advokat Kristin Hovden Norstedt.

Hadde avslaget enda vært begrunnet i økonomi, sier hun.

– Men Ann Rita har sagt seg villig til å garantere økonomisk både for oppholdet og for flybillett tilbake til Nigeria, hvis det skulle bli aktuelt. Hva er da problemet?

Blødersykdom

Direktoratet har bemerket at partene har mulighet til å inngå ekteskap i Nigeria.

– Feil, sier Kristin Hovden Norstedt og viser til at Ann Rita har en sjelden blødersykdom. Hun bør derfor ikke oppholde seg i land med veldig varmt klima.

Les også: - Lot som han var homofil for å få opphold i Norge

Begge har Gud

Ann Rita Danielsen Hol forteller til Tønsbergs Blad at det tok et års tid før det ble noe mer enn vennskap mellom Chima og henne.

– Hva var det som tente gnisten?

– Det var nok det at vi hadde så mange like meninger og et likt temperament. Dessuten hadde vi Gud begge to.

Både Ann Rita og Chima er personlig kristne og kirkegjengere.

– Jeg ser Gud i dette. At det er en mening med at vi møttes, sier Ann Rita til Tønsbergs Blad.

Tror på fremtid sammen

– Jeg tror på vår kjærlighet og at vi har en fremtid sammen, hvis bare myndighetene klarer å se forbi aldersforskjellen, sier Ann Rita Danielsen Hol til avisen.

I klagen over avslaget på søknaden skriver advokat Kristin Hovden Norstedt at Chima nylig tatoverte Ann Ritas navn på armen sin, med store typer, som en bursdagsgave og et tegn på sin kjærlighet.

Tror ikke på historien

Utlendingsdirektoratet (UDI) tror ikke Chima har til hensikt å ha et reelt familieliv med Ann Rita. De tror hensikten er å få oppholdstillatelse i Norge.

I avslaget skriver UDI at søkeren kommer fra et land med stort potensial for utvandring.

– UDIs erfaring tilsier at et ikke ubetydelig antall personer fra Nigeria søker asyl i Norge.

I sin vurdering har UDI lagt vekt på at paret aldri har møtt hverandre fysisk, samt at aldersforskjellen er uvanlig stor.

Økonomi uvesentlig

Ann Rita Danielsen Hol har sagt at hun vil garantere for alle kostnader forbundet med at Chima kommer til Norge.

Men økonomi har ikke hatt betydning for UDI i denne saken.

– Det er riktig at det settes inntektskrav til personen i Norge ved slike søknader. Og inntektskravet er sannsynligvis oppfylt i denne saken, sier områdeleder i UDI, Cecilie Sande Amundsen, til Tønsbergs Blad.

– Det har vi imidlertid ikke tatt stilling til i vedtaket, ettersom vi har gitt avslag fordi vi tviler på selve formålet med søknaden.

Ikke kulturelt vanlig

UDI mener altså, ut fra de opplysningene de har fått, at Chimas formål med et eventuelt ekteskap ikke er å bo sammen med Ann Rita.

– Partene har aldri møtt hverandre, de har kun hatt kontakt på internett og telefon. Det er ikke kulturelt vanlig, verken i søkerens hjemland eller i Norge, at partene ikke har møtt hverandre personlig før de bestemmer seg for å inngå ekteskap, sier Sande Amundsen.

Aldersforskjellen

– Vi har også lagt vekt på at ekteskapsinngåelsen ble bestemt etter kort tids bekjentskap og at det er en stor aldersforskjell mellom søkeren og personen i Norge.

Etter en helhetsvurdering av alle forholdene i saken mener UDI at det er sannsynlig at søkerens formål med ekteskapet er å skaffe seg oppholdstillatelse i Norge.

Proforma

Mye tyder altså på at forlovelsen er proforma, heter det i vedtaket.

Etter at advokat Kristin Hovden Norstedt anket vedtaket har UDI vurdert saken på nytt. Men nye opplysninger og dokumentasjon i saken gir ikke grunnlag for å omgjøre vedtaket, heter det.

UDI har derfor videresendt klagen til Utlendingsnemnda for endelig avgjørelse, slik regelverket tilsier.

Les flere saker hos Tønsbergs Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere