RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøttetende kokain funnet i Norge

Foto: AP Photo/Courtesy Dr. Noah Craft
Sist oppdatert:
Det potensielt dødelige stoffet levamisol er også funnet i norske kokainbeslag.

(SIDE2:) Så mye som 70 prosent av kokainet på det amerikanske markedet er fortynnet med middelet Levamisol, skrev Side3 tidligere i dag.

Les mer: Kjøttetende kokain spres i USA

Livsfarlig
Levamisol er et medikament som brukes for å tynne ut kokainet. En rapport publisert i Journal of the American Academy of Dermatology viser til seks eksempler på pasienter som har utviklet nekrose flere steder på huden.

Ved nekrose blir cellene ødelagt, noe som fører til en betennelse hvor hvite blodceller spiser de døde cellene og vevet. I verste fall kan man få nekrose i hjertemuskulaturen, noe som kan føre til hjerteinfarkt, skriver Store norske leksikon.

Stoffet kan også føre til agranulocytose. Ved denne tilstanden mangler pasienten såkalte granulocytter, som er en type hvite blodceller som er viktige hvis man får bakterieinfeksjoner. Agranulocytose fører i de fleste tilfeller til livstruende infeksjoner, ifølge Store norske leksikon.

Påvist i Norge
Merete Vevelstad, overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, forteller at levamisol er kjent også i Norge.

- Stoffet er ifølge KRIPOS allerede påvist i norske kokainbeslag. Farligheten vil blant annet bero på hvor mye levamisol man får i seg, og hvilken helsetilstand man i utgangspunktet har, sier hun.

Hvis middelet skulle spre seg i Norge, som i USA, bør brukere advares, mener hun.

- Levamisol er et parasittmiddel som har blitt brukt i mange land, blant annet mot innvollsorm. Det brukes også som immunmodulerende middel ved visse tilstander, men lite i Norge. Det kan gi blødninger og bivirkninger i immunsystemet, blant annet i form av kraftig nedsatt immunforsvar, sier hun til Side2.

Dette kan gi akutte livstruende infeksjoner.

- Har ført til dødsfall
Hun sier at middelet brukes som fortynning av kokainet, trolig for å heve prisen.

- Man har sett at en betydelig andel av kokainet i blant annet USA, England og Nederland har inneholdt levamisol. Det er kjent at det har ført til dødsfall. Det er et potensielt veldig farlig middel, sier hun.

Økte forekomster
Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk skrev i en pressemelding i 2010 at tilgjengelige data fra en del EU-land tyder på at en signifikant del av de analyserte kokainbeslagene inneholdt Levamisol.

- Bruk av levamisol for å kutte kokain har vært rapportert i USA og Europa siden 2004 (...). Brukt i høye doser over lengre tid kan levamisol ha skadelige effekter, med agranulocytose som den mest foruroligende, skrev de i sin årsrapport om narkotikasituasjonen i Europa i 2010.

Videre står det at levamisol sjelden oppdages i kokainbeslag, og at det heller ikke kvantifiseres.

- Tilgjengelig informasjon tyder imidlertid på en økning i både andelen kokainprøver som er kuttet med levamisol, og konsentrasjonen av levamisol i stoffet (...). USA advarte om at over 70% av alle kokainbeslag som ble analysert i 2009, inneholdt levamisol, og innen årets utgang hadde USA 20 bekreftede eller sannsynlige tilfeller av agranulocytose (hvorav to dødsfall), skrev de, men påpekte at agranulocytose forekommer sjeldent med tanke på antallet kokainbrukere.

Forbudt i Norge
Levamisol har også vært utprøvd som behandling for nyresykdommen idiopatisk nefrotisk syndrom. Ifølge Legeforeningen skal den immunmodulerende aktiviteten i medikamentet være effektiv for pasientene.

De skriver på sine nettsider at det er lite tradisjon i Norge for å bruke levamisol, men at det har vært brukt rutinemessig i andre land. I 2009 var middelet bare tilgjengelig ved deltakelse i en internasjonal studie, skriver Legeforeningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere