*Nettavisen* Nyheter.

Klager inn Facebook for Datatilsynet

Foto: AFP

- Forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlem av nettsamfunnet, mener Forbrukerrådet.

26.05.10 07:24

Forbrukerrådet klager inn Facebook og spilltilbyderen Zynga inn for Datatilsynet. Rådet mener forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlemmer av Facebook, skriver Forbrukerrådet i en melding.

- Facebook og spilltilbydere samler inn stadig mer informasjon om oss. Vi mener at mye av innhentingen og bruken av personopplysninger er i strid personopplysningsloven, sier underdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Lovtomt rom
Han sier videre at Facebook opererer i et nærmest lovtomt rom i forhold til personvern og brukervilkår, der vilkårene er utilgjengelige og endres jevnlig av selskapet. Nå ønsker rådet at Datatilsynet avklarer hva Facebook og andre sosiale nettsteder faktisk har lov til.

- Facebook og andre tilbydere skal ikke kunne avtale seg bort fra våre lovpålagte rettigheter, eller vise til lover i California, sier Nortvedt.

Rådet viser til at det er vanskelig å vite hvilken informasjon, hvor mye og hvor lenge den blir lagret.

- Vanskelig å vite hva som lagres
Om Zynga, som lager en rekke av de mest populære spillene på Facebook, sier Forbrukerrådet at selskapets brukervilkår ikke gir en entydig beskrivelse av hva de samler av informasjon eller hva denne skal brukes til.

- Det står heller ingen ting hvor lenge informasjonen lagres eller hvordan den sikres mot uvedkommende, sier Nortvedt.

- Så lenge Facebook fraskriver seg ansvaret for disse tilbyderne og de opererer med egne vilkår, er det naturlig at Datatilsynet også ser på denne delen av de sosiale nettsamfunnene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.