RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
De tre bortførte tenåringene, fra venstre til høyre: Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16).
De tre bortførte tenåringene, fra venstre til høyre: Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16). Foto: - (Afp)

Klager på at norske aktører ikke bryr seg

Sist oppdatert:
Israels ambassade beskylder det norske sivile samfunn for ikke å bry seg om kidnappede tenåringsgutter.

Tre israelske tenåringsgutter ble kidnappet i et veikryss på Vestbredden torsdag forrige uke. Eyal Yifrah (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) har ennå ikke kommet til rette. Det til tross for at myndighetene har iverksatt landets største leteaksjon gjennom tidene.

Nesten 300 mennesker har blitt pågrepet i jakten på de bortførte tenåringene. Flesteparten har vært Hamas-medlemmer, ifølge israelske medier.

- Få reaksjoner
Kidnappingssaken har fått mye presseomtale i utenlandske medier. Den israelske ambassaden i Oslo reagerer imidlertid på manglende engasjement og interesse for bortføringssaken hos det sivile samfunn i Norge.

- Det har vært få reaksjoner på kidnappingen fra norske aktører. De vanligvis så engasjerte freds- og menneskerettighetsorganisasjonene glimrer med sitt fravær som avdekker en dobbeltmoral som dessverre rammer sivile israelere, sier informasjonsansvarlig ved den israelske ambassaden i Oslo, Beate Mikkelsen, i en uttalelse.

Mikkelsen ønsker ikke å utdype overfor Nettavisen hvilke norske organisasjoner ambassaden er misfornøyd med. Men legger til følgende:

- I lys av den siste kidnappingen av de tre israelske tenåringsguttene, blir det spesielt tydelig at ulike freds- og menneskerettighetsorganisasjoner og store deler av norske media har en forutinntatt, repetativ og ukritisk forståelse av konflikten mellom israelere og palestinere, sier Mikkelsen til Nettavisen.

- Det ser ut til å eksistere en ubevisst eller bevisst uvilje til å utfordre det rådende konfliktnarrativet i norsk offentlig debatt. Istedenfor å rette rettferdig og balansert kritikk og krav til både israelske og palestinske aktører, ser det ut til at israel og dets folk blir holdt til en annen og høyere standard. En slik fremgangsmåte er ikke bare urettferdig og dobbeltmoralsk, men virker tydelig i mot sin hensikt, sier hun.

Konstant trusselbilde
Mikkelsen forteller i presseuttalelsen at israelske soldater har konfiskert mye våpen og utført en rekke pågripelser under leteaksjon. Videre sier hun at trusselsituasjonen på Vestbredden har økt etter at Hamas inngikk en pakt om å støtte Fatah-regjeringen i Ramallah.

- Situasjonen er et tydelig eksempel på et konstant trusselbilde som israelere står ovenfor. Dessverre er det mange i Norge som unnlater å inkludere dette i sine analyser om dette mangefasetterte landet Israel som befinner seg i en meget utsatt og sårbar stilling i en høyst ustabil region, uttaler Mikkelsen.

«Økt terroraktivitet»
Israelske myndigheter har mislikt sterkt at Hamas, som styrer på Gazastripen, har nylig inngått en avtale med Fatah som har regjeringsmakt på Vestbredden. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har hevdet i en uttalelse at denne Hamas-Fatah-pakten har «økt terroraktiviteten på Vestbredden».

- Frykter de blir drept
Bortføringssaken har skapt enormt engasjement i Israel og den er på alles tunger. Den israelske hæren, IDF, vil ikke gi seg med å lete før de finner guttene.

- Målet er å finne dem i live, og ikke finne lik. Vi vet at det er veldig følsomt, og at hvis gisseltakerne føler seg truet, så vil de drepe dem uten å blunke, uttalte talsmann for IDF, kaptein Bjørn Hermann Ueland, til Nettavisen tidligere denne uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere