Gå til sidens hovedinnhold

Klagerne ikke hørt, nå kan det bli moské ved rundkjøringen på Mortensrud

Nå er det bare Fylkesmannen som kan stoppe planene om et kultur- og moskébygg ved rundkjøringen på Mortensrud.

MORTENSRUD: Allerede i april 2008 foreslo byrådet å bygge et hus for kulturaktiviteter og religionsutøvelse på den tidligere kirketomten.

– Det legges opp til et hus flere religioner kan benytte seg av, så jeg tviler sterkt på at det kan bli noen moské, sa daværende byrådsekretær Ståle Hagen (Høyre) til Nordstrands Blad den gang.

Men, nå er det nettopp kultur- og moskébygg det blir. Søndre Nordstrand Muslimske senter (SNMS), som eier den 2.8 mål store tomten på hjørnet av Mortensrud- og Lofsrudveien, skal selv stå for finansieringen av det toetasjes og 800 kvm store bygget med parkeringskjeller.

SNMS håper arbeidet starter til våren, og at bygget står ferdig innen november 2015 som er Eiendom- og byfornyelsesetatens frist for ferdigstillelse.

– Vi er glade for å ha kommet så langt, sier Tahir Mahmood Salam, leder av SNMS.

LES OGSÅ: Ekstremisme hører ikke hjemme i islam

Bønn gir ikke mer trafikk

For, de første innsigelsene kom raskt. Flere ønsket kulturhuset et annet sted for å beholde skogstomten som støyskjerm mellom bebyggelsen og veien. Man fryktet trafikkproblemer og støy fra huset.

315 personer sendte sin klage til Fylkesmannen i 2009. Den ble ikke tatt til følge.

– Vi har tilbudt naboene et dialogmøte, vi har holdt oss til kravet om en ikke-religiøs utforming av bygget, og vi skal bekoste veiutvidelsen slik at den blir tilrettelagt for mer trafikk, sier SNMS-lederen.

Han tror imidlertid ikke det blir stor trafikkøkning, ei heller under fredagsbønnen, i og med at åtti prosent av medlemmene bor i nærmiljøet.

– Og det er nettopp i nærmiljøet vi ønsker å være en god møteplass for barn, unge og eldre. Vi har allerede et godt samarbeid med Røde Kors, politiet, andre religiøse samfunn og selve bydelen. Mortensrud mangler lokaler for ungdom. Det skal de få i det nye bygget, sier Tahir Mahmood Salam.

LES OGSÅ: Står sammen i krisen

Svar om tre måneder

Men, helt hundre prosent sikkert er det ennå ikke at det blir et kultur- og moskébygg.

Nye klager, om at bygget fremstår som en ren moské, er støre enn forutsatt i reguleringsplanen, at byggegrensen brytes og at tiltaket medfører trafikkproblemer, er fremsatt.

Klagene er imidlertid ikke tatt til følge verken av Plan- og bygningsetaten eller byrådet og byutviklingskomiteen.

Saken er denne uken sendt Fylkesmannen for endelig avgjørelse. Behandlingstiden er trolig tre måneder.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen