USAs tidligere visepresidentkandidat, Sarah Palin, langer ut mot miljøaktivister. Hun mener deres taktikk ovenfor oljeindustrien har førte til BP katastrofale oljeutslipp i Mexicogolfen.

Les også: Obama er rasende over oljekatastrofen

Det er spesielt forbud mot oljeboring i uberørte nasjonale naturreservater og på grunt farvann, som opprører Palin. Hun mener dette har tvunget USA til å utføre risikabel boring på havdypet. Deepwater Horison jobbet med en brønn på 1500 meters dybde da oljeriggen eksploderte og sank.

Se bildene:Fanget av katastrofeoljen

Den tidligere guvernøren i Alaska er en kjent tilhenger av å utvinne fossilt brennstoff. Hun har tidligere brukt slagordet «drill, baby, drill» under sin kampanje som visepresidentkandidat.

Bruker Facebook

På sin Facebook-side kommer hun nå med klar tale i kjølvannet av oljekatastrofen i Mexicogolfen:

«Dette er en melding til ekstreme miljøvernere med sine hysteriske protester mot innenlandsk energiproduksjon, både offshore og på land. Det er ingenting rent og grønt rundt din innsats.»

Hun mener miljøorganisasjonenes «tåpelige innsats» er med på å stenge sikre boringsområder. På denne måten mener hun energiutviklingen i USA bare blir utsatt. Ifølge Palin gjør dette at landet blir mer kontrollert av andre nasjoner, mindre trygt og mindre velstående på en skitnere planet.

Hun kaller miljøinnsatsen for hykleri, siden oljeboring på denne måten blir stadig farligere. Det skriver Sky News.

Vil bore mer i Alaska

Med sin nære tilknytning til Alaska, har Palin hele tiden vært en pådriver i kampen om å ta ut ressursene i hjemstaten. Alaskas oljereserver er anslått til rundt 20 milliarder fat olje, men mye av dette er funnet innenfor The Arctic National Wildlife Reserve (ANWR).

- Ekstrem dypvannsboring er ikke det foretrukne valget for å møte landets energibehov, poengterer Palin og viser til miljøkatastrofen som nå rammer flere sørstater.

Ifølge Palin tar ikke et anlegg i et av naturreservatene i nordområdene mer plass enn størrelsen på flyplassen i LA.

- ANWR-boring gir ikke noe større fotavtrykk enn et frimerke på en fotballbane, hevder politikeren.

La ned forbud

I forrige uke ble det klart at president Barack Obama forlenger forbudet mot oljeboring på dypt vann med seks måneder. Dette skjer mens en kommisjon gransker årsakene til utslippet i Mexicogolfen. Obama er også krystallklar på at oljeselskapet BP skal betale for de ødeleggelsene som nå rammer både havområdene og kysten.

Følg arbeidet med å stoppe utslippet direkte her.

Etter at BP greide å sage over røret fra brønnhullet, har selskapet begynt å fange opp noe av oljen som lekker ut i Mexicogolfen. Torsdag klarte en undervannsrobot å montere en hette over oljeledningen.

Ifølge den amerikanske kystvakten, klarer hetten å fange opp anslagsvis 1000 fat om dagen. Utslippet fra den ødelagte oljebrønnen er på opptil 19.000 fat om dagen.