HTML EMBED

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

Etter sterke vitnemål og sterke reaksjoner i Oslo tingrett har mange av tilhørerne forlatt salen før Anders Behring Breivik skal gi sitt sluttreplikk. Du kan følge den direkte i boksen over.

Lara Rashid, søsteren til avdøde Bano Rashid, var den siste av de etterlatte og pårørende som fikk snakke i Oslo tingrett fredag. Hun var selv på Utøya 22. juli. En seanse i denne rettssaken som har vært svært spesiell.

- Han tok ikke bare tryggheten fra meg. Han tok fra meg den tryggeste personen i mitt liv, sa hun. Søsteren avsluttet med: «Jeg er stolt av henne. Jeg vet at hun vil jeg skal være lykkelig og leve videre».

Jeg er stolt av henne. Jeg vet at hun vil jeg skal være lykkelig og leve videre

- Vil ikke skremme meg
Følelsene rant over i Oslo tingrett mens ofre og etterlatte igjen fortalte hva rettssaken i sal 250 dreier seg om.

- Denne mannen vil ikke skremme meg. Han vil bli innelåst til evig tid. Jeg bruker ikke krefter på ham. Jeg har ikke de kreftene. Nå skal vi gå videre. Om en måned er det 22. juli. Den er helt spesiell. Vi skal markere Hannes fødselsdag, og så skal vi ha ferie. Så skal vi, som det står på Hannes gravstein, alltid i våre hjerter, sa Kirsti Sofie Løvlie, mor til Hanne Ekroll Løvlie, som ble drept i regjeringskvartalet.

Hennes sluttkommentarer til ti grufulle uker i Oslo tingrett lukket opp følelsene til de mange i rettssalen. Mange klappet spontant og trampet med bena. Et svært sjeldent syn i en norsk rettssal. Etter dette har applausen sittet løst i retten. Selv Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, klappet for ofrene og de etterlatte.

Denne mannen vil ikke skremte meg. Han vil bli innelåst til evig tid. Jeg bruker ikke krefter på ham

- Det var ille å høre hans univers
Læreren fortalte hvordan livet går videre etter tapet av datteren.

I denne saken har jeg fått den endelige bekreftelsen på at Hanne ble drept.

- Hit kom vi den andre uka. Jeg kom inn, og det var akkurat som jeg fikk en slags ro. Her skal jeg være. Og det har jeg klart. Det er klart det har vært grusomt å høre denne mannen, denne gjerningsmannen, fortelle hva han har gjort. Hanne var også kategori B fordi hun jobbet i det departementet som forvaltet våre alles goder, Arbeidsdepartementet. Det var ille å høre hans univers. Men nå tenker jeg at det er nok. Når vi er ferdig med denne rettssaken bør vi slippe å høre mer til denne mannen, vi som er så sterkt berørt, sa hun.

Moren fortalte hvordan de skulle på ferie da tragedien skjedde. Nesten en uke gikk før de endelig fikk vite hva som hadde skjedd med datteren

Jeg tror det kommer til å gå bra med oss. Jeg tror fortsatt at det kommer til å gå bra til slutt

- Vi ventet og vi venter, og til slutt var det nesten så vi ikke skjønte, hvor var Hanne, sa Kirsti Sofie Løvlie, mor til Hanne Ekroll Løvlie, som ble drept i regjeringskvartalet. Da hun hørte at Hanne «var så nær bomben» - nesten en uke etter terroraksjonen - forsto hun at datteren var død.

- Den dagen raste livshuset vårt
Før Løvlie snakket Sissel Wilsgård, som ble alvorlig skadd i regjeringskvartalet fortalte hvordan mange sliter fysisk og psykisk. Unni Espeland Markussen fortalte hvordan det var å miste sin 16 år gamle datter Andrine.

- Den dagen raste livshuset vårt. Gleden, tryggheten og friheten. Det var som om vi ikke bare mistet Andrine, men oss selv, sa hun til applaus fra retten.

Også generalsekretær Tonje Brenna i AUF. Hun opplevde selv tragedien men valgte å lese opp opplevelsen til en 15 åring som var på Utøya for første gang 22. juli 2011.

«Når jeg lukker øynene, så ser jeg blod. Jeg ser han som skyter», leste Brenna blant annet fra sin historie om en 15-åring som overlevde Utøya. Hun avsluttet med: «Jeg tror det kommer til å gå bra med oss. Jeg tror fortsatt at det kommer til å gå bra til slutt»

HTML EMBED

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister