RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klappjakt på terrorister i skogene nord for Paris

Nær 24 timer etter terroroperasjonen ble de to brødrene Said og Chérif Kouachi identifisert etter at de ble gjenkjent av betjeningen på bensinstasjonen, før de rømte til skogs, til fots og med minst et automatgevær fortsatt i behold.
Nær 24 timer etter terroroperasjonen ble de to brødrene Said og Chérif Kouachi identifisert etter at de ble gjenkjent av betjeningen på bensinstasjonen, før de rømte til skogs, til fots og med minst et automatgevær fortsatt i behold. Foto: Joel Saget (AFP / NTB Scanpix)
Nesten 90.000 politifolk deltok natt til fredag i klappjakten på de to mistenkte brødrene.

Væpnede politifolk og paramilitære styrker støttet av helikoptre gjennomsøkte et skogsområde nord for Paris nær der brødrene ranet en bensinstasjon og etterlot seg fluktbilen etter det kaldblodige angrepet.

Nær 24 timer etter terroroperasjonen ble de to brødrene Said og Chérif Kouachi identifisert etter at de ble gjenkjent av betjeningen på bensinstasjonen, før de rømte til skogs, til fots og med minst et automatgevær fortsatt i behold.

Med nervøse naboer som vitner gjennomsøkte tungt væpnede politifolk kledd i svarte skuddsikre vester bolighus, låver og uthus i Aisne-området, åtte mil nordøst for Paris.

- Jeg bor like ved skogen, og jeg er redd. Nå blir det mørkt, og det kan være at de gjemmer seg like ved, sa den eldre beboeren Rosaline.

Trening i Jemen

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve har opplyst at 88.000 politifolk og paramilitære styrker er satt inn i jakten på terroristene.

Arrestordrer er utstedt på 32 år gamle Chérif Kouachi og hans 34 år gamle bror Said, begge født i Paris av algeriske foreldre.

En amerikansk tjenestemann sier til New York Times at den eldste av de to fikk terroropplæring av al-Qaida i Jemen i 2011, og at amerikanske myndigheter har vært klar over begge to i flere år.

Said Kouachi var i Jemen i noen måneder og fikk der opplæring i bruk av håndvåpen, skyting og andre militære ferdigheter som han onsdag viste at han behersket.

Kjent av USA

Både amerikansk og fransk etterretning var oppmerksom på de to brødrene og hadde holdt dem under oppsikt i årevis. Begge sto på USAs database over personer som ikke får fly på amerikanske fly eller komme inn i USA, ifølge en amerikansk etterretningskilde.

Kouachi var i Jemen på et tidspunkt da mange andre muslimske menn i Vesten var blitt inspirert av den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som ble drept av en amerikansk drone i Jemen i 2010.

Den yngste broren Chérif kom i fransk etterretnings søkelys for ti år siden. Han sonet 18 måneder i fengsel for å ha vært aktiv i et nettverk som skaffet rekrutter til al-Qaida, og ble selv arrestert da han ville reise til Irak i 2005.

En tredje mistenkt som var etterlyst, 18 år gamle Mourad Hamyd, overga seg selv til politiet onsdag kveld. Det er ikke klart hvilken rolle han kan ha spilt i terroraksjonen, men mistanken var at han kjørte fluktbilen.

Advarer mot nye angrep

Mens klappjakten på terroristene utfoldet seg, advarte sjefen for den britiske etterretningen MI5 mot at militante islamister planlegger terrorangrep i Vesten med det formål å drepe så mange mennesker som mulig.

Mulige mål er transportsystemer eller steder med høy symbolsk verdi, sa direktør Andrew Parker i en tale som var ferdigskrevet før terrorangrepet i Paris onsdag.

I en av sine svært sjeldne offentlige opptredener advarte Parker mot at et angrep på Storbritannia i nær framtid er svært sannsynlig.

- Vi står overfor et alvorlig trusselnivå som er vanskelig å bekjempe, og som trolig ikke vil gå over med det første, advarte han.

Flom av støtteerklæringer

Terrorangrepet har utløst en flodbølge av støtte og solidaritet i hele verden. Den siste som uttrykte sin medfølelse var USAs president Barack Obama som torsdag signerte kondolanseprotokollen i den franske ambassaden i Washington.

En rekke franske aviser og andre medier har slått seg sammen for å hjelpe Charlie Hebdo med å utgi neste nummer av avisa, og torsdag ble det kjent at britiske The Guardian vil bidra med 100.000 euro.

Magasinet skal komme ut som vanlig neste uke i et opplag på 1 million, mot vanligvis 60.000, men med åtte sider i stedet for 16.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere