Gå til sidens hovedinnhold

Klar, ferdig, middag!

Manglerudmannen Hans Horndalsveen sa opp lederjobben i Canal Digital for å hjelpe barnefamilier ut av tidsklemma. Nå byr han på varierte og miljøvennlige abonnementsmiddager.

MANGLERUD: – En tidligere kollega spurte om jeg ville være med å forandre verden eller fortsette å jobbe med betal-tv. Valget var ikke vanskelig, sier tobarnsfaren fra Vekterveien.

I mai i år startet han opp Maten er klar, et norsk datterselskap av den svenske gründersuksessen Middagsfrid.

Løser tidsklemma

Maten er klar retter seg spesielt mot barnefamilier i tidsklemma. For 1295 kroner i uka kan man abonnere på en ukesmeny med middager, tilpasset fire personer, og få alle ingrediensene levert hjem på døra én gang i uka. Oppskrifter og gode tips følger også med.

– Vi byr på fire varierte retter hver uke, som holder til fem middager. En med fisk, en med kjøtt, en med kylling/fjørfé og en vegetarmiddag. En av rettene er dobbel så man kan fryse den ned eller ha rask mat dagen etter, forklarer Hans Horndalsveen.

– Jeg kjenner godt til tidsklemma, og det viktigste for barnefamilier er å spare tid. Konseptet vårt er bygget opp rundt at det skal være effektivt og kjapt. Du slipper å stresse innom butikken før henting i barnehagen., og middagene er sunne, enkle og raske å lage.

Miljøvennlig

Nordmenn er på verdenstoppenn når det gjelder å spise rødt kjøtt, og Maten er klar håper at de med sine retter kan bidra til et sunnere og mer miljøvennlig kosthold.

– Vi leverer sunne, klimasmarte middager med gode råvarer som varierer med sesongen. Vi bruker dessuten mye gryn, kjøper økologisk og styrer unna halvfabrikata. Maten vår lages fra grunnen av, og når vi handler hver uke er maten så frisk og fersk som mulig, sier Horndalsveen.

– I tillegg handler vi inn stort, og leverer ut maten med kjølebil som kjører én hensiktsmessig runde i Stor-Oslo hver mandag. Det er mye mer miljøvennlig enn at alle setter seg i bilen, sier Horndalsveen.

Ukesmenyene planlegges slik at man ikke skal sitte igjen med halvfulle rømmebegre og andre rester som ofte ender i søpla.


– De svenske kundene sier de sparer penger, fordi det blir mindre impulshandling.. Butikkjedene elsker jo stressa kunder med lavt blodsukker, sier Horndalsveen.

Gode tilbakemeldinger

– Når man har dårlig tid er det fort gjort å ende opp med de tre faste rettene med karbonadedeig, sier Horndalsveen og sikter til spagetti, taco og hamburger.

Maten er klar satser heller på retter som kinagryte med ris og gulrotstaver, teriyakikylling med nudelsalat og agurk, laksefilet med ovnsbakte grønnsaker, salat og bulgur. Eller for eksempel varm pastasalat med chévre.

– Det er ikke gourmetmat som står på menyen, men vi har ofte tilbehør som gjør maten litt annerledes. Vi har fått utrolig bra respons fra kundene våre. De synes maten er spennende, og i Sverige har konseptet faktisk ført til at flere i familiene har begynt å lage maten, sier Horndalsveen.

På nettsiden matenerklar.no kan abonnentene gi tilbakemeldinger på rettene, og Horndalsveen tar hensyn til dette når menyene settes sammen.

Tester maten på familien

Før ukesmenyene lages går Horndalsveen gjennom de svenske rettene sammen med en matjournalist.

– Vi ser om de må tilpasses norske forhold, og så tester jeg alle rettene hjemme først. Familien min elsker maten, sier Horndalsveen fornøyd, idet eldstemann Valdemar kommer hjem.

– Favoritten min er indisk lammegryte. Først syntes jeg den så litt rar ut, men da jeg smakte var den syyykt god, sier 10-åringen entusiastisk.


Kona Dorthe og minstemann Ada (8) er også fornøyd med pappas bytte av jobb.

– Maten er klar hjelper folk ut av tidsklemma, og det er mye hyggeligere å si at jeg jobber med noe som bidrar til litt sunnere kropper og bedre miljø. Da jeg startet opp tenkte jeg at man angrer mer på det man ikke prøver på, og jeg har tro på dette konseptet i byene hvor folk stresser og har så mye på tapetet, sier Horndalsveen optimistisk.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka