*Nettavisen* Nyheter.

Klar for Iditarod

Bjørnar Andersen er nå klar for deltakelse i verdens tøffeste hundekjøringsløp – Iditarod.

13.02.06 12:06

Han reiser til Alaska 23. februar for om mulig vinne det 1850 km lange løpet.

29-åringen debuterte med fjerdeplass i fjorårets løp. Nå får han enda bedre hunder å kjøre med. Bjørnar blir Team Norways representant i årets løp. Fjorårsvinner og onkel, Bjørnar Sørlie, blir med i støtteapparatet for å hjelpe Bjørnar til seier.

Ikke råd
- Men jeg har ikke lov til å gi noen råd eller noe sånt underveis. Da kan han risikere å bli disket. Nå er han på egenhånd. Så vi får håpe han er blitt tørr bak øra, flirer Robert til TV 2 Nettavisen.

Og Bjørnar er fullstendig klar over at det ikke er noen andre som kan hjelpe ham langs den ni dager lange turen.

- Det blir en stor påkjenning, med én til tre timers søvn i døgnet. Og det går jo på et vis. Jeg binder meg fast til sleden når vi er i fart, slik at jeg ikke skal falle av. Men jeg sover ikke underveis. Kanskje jeg kan duppe av i ti sekunder eller sånn.

Følge med
- Men jeg er alt for opptatt å hele tiden følge med på spannet og «lese» hundene, sier Bjørnar videre.

Og akkurat evnen til å lese hundespannet er nøkkelen til suksess. Han starter med 16 hunder. Men hvis en hund er for sliten, eller skader seg, er det mulig å sette igjen hunder underveis på stopp-punktene.

- Hvis man er ute og går en tur og vrikker ankelen, så vet du jo at den er OK igjen om for eksempel åtte timer. Sånn er det med hundene også. Men i stedet for å måtte vente i åtte timer på at hunden skal bli frisk, så kan man sette igjen hunden, selv om man kanskje svekker spannet litt, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Villmark
Men det er ikke bare den generelle fysiske formen som teller. Løpet går igjennom Alaskas villmark, og der er det både bison og elg.

Stor elg.

Moose!

Derfor har Bjørnar med seg en 44 kaliber Magnum revolver.

- Det er ikke noe særlig å få 800 kilo med elg som går opp på to bein og smeller ned på enten meg eller bikkjer. Derfor har jeg med revolveren. Vi blir anbefalt å ha med våpen, selv om det ikke er påbudt.

Naturhensyn
- Jeg kommer til å skyte skremmeskudd først, hvis jeg skulle treffe på en slik stor elg. Men hvis jeg må felle den, så gjør jeg det. Vi får imidlertid ikke lov til å kjøre videre før elgen er vommet. Det er heller ikke lov til å kjøre forbi en som har felt en elg, sier Bjørnar Andersen.

Dette er av naturhensyn, slik at kjøttet blir tatt vare på som mat.

- Jeg har faktisk aldri tatt ut innmaten på en elg før, så det blir eventuelt en ny opplevelse.

TV 2 Nettavisen følger Iditarod hele veien fra start 4. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag