*Nettavisen* Nyheter.

Klar for motoffensiv mot IS

Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abadi under en pressekonferanse 25. august i Bagdad. Foto: Stringer/iraq (Reuters / NTB Scanpix)

En storstilt mobilisering er i gang i forkant av en planlagt motoffensiv mot IS-opprørerne som beleirer byen Amerli nord i Irak, ifølge flere irakiske kilder.

FN har uttrykt frykt for at innbyggerne i Amerli kan bli massakrert av krigere fra Den islamske staten (IS) dersom ikke beleiringen stanses.

Befolkningen er utsatt både på grunn av sin motstand mot opprørerne og fordi IS anser dem, i likhet med alle andre annerledestenkende, som vantro.

Amerli har vært beleiret i to måneder, og er avskåret fra resten av området som den irakiske regjeringen kontrollerer etter IS' lynoffensiv i juni.

Tusenvis av soldater

Onsdag hadde mange tusen soldater fra ulike sjiamuslimske militser samlet seg i området Tuz Khurmatu nord for Amerli med sikte på å knuse IS-beleiringen.

En ikke navngitt generalløytnant opplyser at irakiske sikkerhetsstyrker har mobilisert og er klare til kamp i Jabal Hamreen, sør for byen. En annen offiser opplyser at irakiske jagerfly har gjennomført ni luftangrep mot IS-stillinger rundt Amerli.

Den planlagte motoffensiven varsles samme dag som USA angivelig vurderer å gå til luftangrep for å hjelpe de 12.000 innbyggerne. President Barack Obama nærmer seg en beslutning om hvorvidt han både skal bombe opprørerne og slippe hjelpesendinger til befolkningen.

Desperat

Amerli er dominert av irakiske turkmenere og ligger i Salaheddin-provinsen nord for Bagdad.

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sier FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov.

De fleste av Amerlis 20.000 innbyggere er sjiaer, og det er ventet at sunni-ekstremistene i IS vil gå svært hardt fram mot dem.

Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abidi har sagt han vil hjelpe byen og lover «alle typer militær og logistisk støtte til Amerli».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.