Gå til sidens hovedinnhold

Klar for ny fase i arktisk samarbeid

Tromsø (NTB): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener de arktiske landene har bygd en solid ramme for samarbeid i Arktisk råd. Nå er det tid for neste fase der vi kan starte å utnytte ressursene.

- Nå kan vi starte å utnytte alle mulighetene som ligger i Arktis. Vi skal utvinne olje og gass, ta i bruk mineralressursene og utvikle kunnskap, kompetanse, innovasjon og teknologi for å ta vare på de store mulighetene, sier Eide i Tromsø mandag.

Både Eide og hans svenske kollega Carl Bildt benyttet talerstolen på den store internasjonale arktiske konferansen Arctic Frontiers til å oppsummere det 16 år gamle samarbeidet mellom åtte land rundt Polhavet som en suksess. Det viktigste er en felles forståelse for at folkeretten og FNs havrettskonvensjon skal ligge i bunn for hvordan man utnytter ressursene som blir lettere tilgjengelig med klimaendringene.

- Det var ekstremt viktig at dette skjedde i riktig rekkefølge. Hadde man startet en omfattende utnytting av ressursene i nye områder uten at man på forhånd klargjorde regelverket, hadde dette kunnet bli dramatisk. I stedet har vi styrket en felles forståelse for at utfordringene ikke løses gjennom konflikt, men gjennom felles samarbeid, sier Eide til NTB. (©NTB)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene