RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar for ny Gjedrem-gjetting

Sist oppdatert:
Igjen forsøker økonomiekspertene å gjette hva Svein Gjedrem har å melde, når det onsdag er klart for nye rentebeskjed fra Norges Bank. Her er hva du kan vente
Norges Bank har siden desember 2002 kuttet sin styringsrente fra 7,0 til 1,75 prosent, og banken har indikert at det er mer sannsynlig at renten faller mer enn at den stiger.

Onsdag denne uken får vi se, for da er det igjen rentebeskjed fra sentralbanken.

Hva kan vi så vente oss?

De siste ukene har det vært et klart stemningsskifte blant økonomiekspertene.

Inntil for noen uker siden trodde de fleste at Norges Bank ville komme med sitt indikerte kutt allerede nå i april. Grunnen var rett og slett at prisene i Norge ikke steg, og det er rart med inflasjon: Mye inflasjon er ille, men ingenting er også galt. Det mener i alle fall de fleste økonomer.

Og Norges Bank har gjentatte ganger gjort det klart at de kutter renten helt til prisveksten begynner å ta seg opp igjen.

Men nå tror 11 av 12 makroøkonomer nyhetsbyrået TDN-Finans har intervjuet at det ikke kommer noe kutt. Den siste, Knut Anton Mork i Handelsbanken, er fortsatt i tvil. Han tror det kommer et kutt til, men er usikker på om det kommer nå. De andre tror rentebunnen er nådd nå.

Også når man ser på prisingen av renter i proff-markedet, ser man at markedet nå venter at rentebunnen er nådd, og at de flytende rentene, som Norges Bank primært styrer, vil stige til høsten. Lange renter, som danner grunnlag for fastrenter på boliglån, har allerede begynt å stige som en refleksjon av forventet renteoppgang.

Den enkleste forklaringen er, igjen, prisveksten. For nylig kom det tall som viste at prisveksten i mars var overraskende høy. Det skjedde etter at den måned etter måned hadde overrasket ved å være lavere enn ekspertene, og Norges Bank, hadde trodd.

Internasjonale forhold spiller også inn, for så lenge alt har pekt mot superlave renter også i euroland og USA, ville det vært vanskelig å gå mot strømmen for Norges Bank, for det ville igjen ført til at kronen styrket seg, til ulykke for en allerede hardt presset eksportindustri.

Men også ute har det begynt å komme tegn som peker i retning av at renten kan bli hevet, spesielt i USA, hvor flere makroindikatorer indikerer noe økende press i økonomien. Og da kan det fort bli slutt på den rekordlave styringsrenten der på 1,0 prosent.

Av de 12 makroekspertene i rundspørringen tror ni at Norges Bank vil opprettholde sin grunnholdning om at det er mer sannsynlig med rentekutt enn med renteheving. De fleste ser ut til å mene at dette ikke er tiden for noen brå kursendringer.

Men Svein Gjedrem og Norges Bank har overrasket før. Fasit får du onsdag klokken 14.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere