Klar for skikkelig vintervær?

Foto: OLGA MALTSEVA (Afp)

Vær forberedt på norsk vintervær og vind når du våkner opp søndag morgen.

08.12.12 13:37

Det er illevarslende værsaker som preger overskriftene i danske og svenske nettaviser lørdag. Expressen skriver at Nu kommer snökaoset tillbaka, mens danske Berlingske Tidende melder at Snestormen lander ved midnatstid.

På det britiske øyriket melder Daily Mail at en sibirsk kuldefront vil bringe transportkaos, snøvær og iskalde vinder med temperaturer ned i minus 16 grader.

Snø og vind er også i vente i Sør-Norge søndag, men på Blindern maner statsmeteorolog Kristen Gislefoss til ro og sier at han ikke vil sende ut noe ekstremvarsel.

- Det er vanlig norsk vintervær vi har i vente, sier han, men bekrefter at det vil blåse opp i løpet av natta og at vi kan vente vind opp i stiv til dels sterk kuling på Sørlandskysten.

- Men sørlendingene klarer det, sier han.

Det er et lavtrykk som midt på dagen lørdag befinner ved kysten av Island som ventes inn over Norge fra Nordsjøen som vil gi oss nedbør i form av regn, sludd og snø og vinder opp i sterk kuling.

Fredag sa StorGeo-meteorolog Stig Arild Fagerli til Nettavisen at de venter snø i store deler av Sør-Norge søndag. Meteorolog Kristen Gislefoss på sin side sier det ikke er grunn til å vente mye snø vest og sør for Mjøsa. Han påpeker at lavtrykket også vil bringe med seg litt stigende temperaturer en periode.

Hold deg oppdatert om ditt vær på Nettavisens værseksjon

Sjekk Meteorologisk institutts nettsider

Her kan du gå og stå på ski

Norske skianlegg har nytt godt av det kalde været og har produsert store mengder med kunstsnø. Det gir et godt grunnlag før vinteren kommer for fullt.

- Nå er alpinsesongen i gang for alvor, sier Skiinfo-redaktør Torkel Karoliussen ifølge en pressemelding. I bakkene ligger det enorme hvite hauger med snø, store som hus, og nå er de godt i gang med å dose den ut og preparere løypene.

Se mer informasjon på skiinfo.no

Kvitfjell vil ha totalt 17 kilometer bakker åpne til helgen, og Hafjell åpner Mosetertoppen. I Trysil sesongåpner Høgekspressen og løype 75 og 78, og i Hovden åpner ToppNos med 4-seteren. Nesbyen er også blant de som tilbyr mye nytt terreng denne helgen, sammen med Kongsberg Skisenter, som åpner helt til topps med stolheisen og store utvidelser i løype- og terrengparktilbudet.

Også Skiforeningen ser helgen lyst i møte og rapporterer at over 360 kilometer med preparerte skiløyper fra Dokka og Eidsvoll i nord og Drøbak i sør. Snøproduksjonen går for fullt, og alle Skiforeningens skileikområder rundt Oslo er nå snølagt.

- Selv om snølaget er tynt mange steder skal du ikke så langt av gårde før du kan få en fin skitur, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff, ifølge en pressemelding.

Sjekk føreforholdene på Skiforeningens nettside her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.