RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar for Tangaroa

Sist oppdatert:
Neste lørdag setter fire unge gutter fra Larvik seg på flyet til Peru for å bistå byggingen av Tangaroa-flåten.

LARVIK (TV 2 Nettavisen): - Det var i september 2004 vi fikk dette opp i hendene, forteller lærer på VK 1 ved Thor Heyerdahl videregående skole, Øyvin Lauten til TV 2 Nettavisen.

Det hele startet med at lærer Lauten fikk en henvendelse fra Dag Oppen-Berntsen som egentlig skulle vært med å seile på Tangaroa-ekspedisjonen. De ble enig om å involvere skolen og skaffet etter hvert gratis tømmer og laget rett og slett et valgfag ut av det. De skulle bygge en flåte.

- Skolens styre tente også på ideen og 13 av 15 elever valgte valgfaget. Det ble kjempepopulært selv om ingen av oss visste hvordan det ville ende opp til slutt. Vi skulle bygge en flåte av gran og det har vi jaggu fått til, sier Lauten.

Turistmagnet
Etter mange arbeidstimer, skjæring i skolegården og telt om vinteren var det høytidelig sjøsetting av flåten 18.juni i fjor.

- Jada, det var hornmusikk, stor stas og Arne Næss som døpte flåten i kokos. Høytidelig og fint. Vi bygde den akkurat halvparten så stor som Kon-Tiki, men av gran altså. Den er betydelig tyngre enn en balsaflåte kan du si, understreker Lauten.

Nå står flåten utenfor Kon Tiki-museet så turistene kan ta den nærmere i øyesyn. 10.april skal den tilbake til Larvik.

Reisefeber
Vi treffer en reiseklar gjeng i Larvik en kald tirsdag i februar. Snart bytter Mats Petersen (18), Jonas N. Bomstad (18), Trond Thorstensen (23) og Nazir Amedi (19) ut trøtte skolevegger og mattebøker med hvite strender og flåtebygging.

- Nesten alle her på skolen er misunnelig på oss, forteller Jonas og smiler fornøyd.

- Det blir sol og sommer, men også knallhard jobbing. Det skal bli digg å komme seg unna skolen litt, legger Mats til.

Læreren Lauten skal være borte i seks måneder og setter seg på flyet allerede fredag. Anne Thorenfeldt er koordinator for prosjektet og forteller litt om utvelgelsen av elevene.

- Vi valgte hvem som fikk reise ut i fra hvem som stod på mest. Øyvin valgte ut de fire heldige, forteller Thorenfeldt til TV 2 Nettavisen.

Skolen dekker vaksiner og forsikringer for de reiseklare, mens reisen og oppholdet dekkes av ekspedisjonen.

- Det er klart vi gleder oss, det blir en opplevelse, sier Mats.

Når det gjelder Thor Heyerdahl-kunnskapen forsikrer gutta at litt av det sitter igjen.

- Jada, vi husker litt av historien, men jeg kan ikke spansk så da har jeg ingen å fortelle det til, forklarer Jonas lurt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere