*Nettavisen* Nyheter.

Klar for ulykkesdagen?

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Men fredag 13. er egentlig tryggere enn en normal fredag.

Det kan virke som om folk flest tar sine forholdsregler på denne mest uhellsvangre dagen av dem alle. For selv om kombinasjonen fredag pluss 13 er ansett å være ekstra uheldig, viser statistikk fra forsikringsselskapene er det ingen grunn til å bekymre seg.

-Tallene tilsier at det faktisk er færre ulykker på fredag den trettende enn det er i snitt ellers, både om vi ser på fredager spesielt, eller ukedager generelt, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring.

Nedgang i skader

Svenske Trygg-Hansa, Codans svenske søsterselskap, har analysert over to millioner anmeldte svenske forsikringsskader fra de siste fem årene og sammenliknet hvor mange skader som har falt på de ulike ukedagene.

Resultatet viser at det skjer neste syv prosent færre skader på fredag den trettende sammenliknet med en gjennomsnittlig dag gjennom året, samt at det skjer nesten tre prosent færre skader på fredag den trettende sammenliknet med alle andre fredager.

Nå viser stikkprøver at selskapene finner samme trend for Norge.

-Det kan jo selvfølgelig være avhengig av hvilken årstid fredag den trettende havner på, men det kan vel så gjerne være fordi folk er litt mer observante på en slik dag, sier Faaberg.

Magi og trolldom

Tallet 13 har vært kjent som ulykkestall helt fra oldtiden.

Det ble benyttet i magiske formler og skal ha hatt særlig tilknytning til trolldomsgudinnen Hekate som var den trettende i forhold til de tolv hovedgudene (olympierne).

I norrøn mytologi opptrer Loke som den trettende gud i Ægirs gjestebud. Tallet 13 er også kjent fra nordisk runemagi.

I middelalderen var tretten et yndet tall blant trollmenn og hekser.

Babylonerne

Mange forskere mener likevel at det skjebnesvangre tallet bør dateres tilbake til babylonerne og deres astronomiske observasjoner:

Babylonerne prøvde å dele året inn i 12 måneder, men siden det virkelige året er lengre enn 360 dager, ble en trettende måned skutt inn ved jevne mellomrom.

Dette var i strid med det hellige tallet tolv, og hele verdensordningen sto derfor foran kaos.

I kristen tradisjon forbindes vanligvis 13-tallet med Jesu siste nattverd, der de var tretten til bords, og hvor Judas framsto som forræder.

Når den trettende så falt på en fredag, pekte det tilbake på Langfredag og Jesu korsfestelse. Derfor ble dagen ekstra utsatt.

Fortsatt farlig

Også i våre dager blir tallet 13 blir tatt alvorlig også i våre dager. Mange skyskrapere mangler trettende etasje, i hvert fall finnes ingen heisknapp.

Carlton hotell i London går for å ha 18 etasjer, men har i virkeligheten bare 17, siden nummer 13 mangler.

Da prinsesse Margaret i England ble født på Glamis-slottet, ble registreringen av fødselsdatoen utsatt, slik at den ikke skulle bli den 13.

Og hennes berømte onkel, hertugen av Windsor, plasserte alltid en dukke ved bordet hvis antallet gjester utgjorde 13.

Det finnes flyselskaper som utelater sete nummer 13, og det er mange som unngår å fly denne dagen.

Galt bein, og knust speil

For å unngå å bli rammet av uhell fredag den 13., må du passe på at du ikke setter galt bein ut av senga, du må ikke knuse speilet på badet, ikke søle melk og husk å kakke hatten av egget i den tynneste enden.

Velt for all del ikke saltkaret, og vær forsiktig så du ikke brenner brødet du rister.

Ta endelig ingen klær vrangt på. Når du kommer utendørs får du håpe at ingen ravner flyr over hodet på deg, og at naboens svarte katt holder seg inne. Gå utenom stiger og tråkk ikke på striper på fortauet.

For riktig å gardere deg, kan du også spytte over venstre skulder, si tvi-tvi-tvi og tallene 5-7-9.

Deretter kan du gjøre korsets tegn, be Fadervår eller en annen bønn og banke i bordet tre ganger.

Alt det onde fra venstre

All trollskap kommer fra venstre. Derfor bør du også kaste litt salt fra høyre og over venstre skulder.

Salt er selve frelsen mot det onde. Salt er det reneste stoffet på jord og sterkere enn hellig vann, som du sikkert ikke har i springen likevel.

Legg noen poser med salt rundt huset til nødbruk, og gi gjestene en klype når de går, men ikke søl!

Hvis du så vil unngå å dra uflaksen med deg inn i neste dag, kan du brette strømpebuksen eller strømpene til kvinnen i huset tvers over fotenden av sengen med en penn i bretten.

Det skal forhindre at marerittene fra dagen, forfølger deg om natten.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.