RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar konkursnedgang

Sist oppdatert:
Drøyt 3000 norske bedrifter har gått konkurs i 2005. Det er hele 900 færre enn i 2004
Det viser beregninger fra CreditInform, basert på tallmaterialet for hele året fram til jul, og en prognose for årets siste dager.

– Det er ingen tvil om at 2005 vil gå inn i historien som et godt år for norsk næringsliv. Det etableres rekordmange bedrifter, og relativt få faller fra, sier adm.e direktør Rolf Vikre i CreditInform til Newswire.

Oversikten viser en markert nedgang i tallet på konkurser i alle bransjer og i alle fylker.

– For den eksportrettede industrien har ikke høy kronekurs ødelagt den gode utviklingen. Mye av dette skyldes at mesteparten av vår eksportindustri er knyttet til olje, gass og fisk, sier Vikre.

Rente gir usikkerhet

Industri og bygg- og anleggsbransjen har hatt rundt 30 prosent færre konkurser i år. Enda bedre går det for transportnæringen, som sammen med finanssektoren har en nedgang på rundt 40 prosent.

– Norsk økonomi har holdt seg stabil gjennom hele året, til tross for at det har vært valgår som ofte leder til en viss usikkerhet rundt den fremtidige økonomiske politikken. De fleste bedrifter klarer seg fortsatt bra og tjener penger, sier Vikre.

Ytterligere renteøkninger i 2006 kan føre til lavere kronekurs, men kan også bety at forbruket til folk går ned. Det kan i så fall ramme en rekke bedrifter innen handel og service.

Vikre venter at det vil skje gradvis, og ser ingen større dramatikk med det første.

Innen varehandel er nedgangen i konkurser på 15 prosent i 2005, mens den for hotell- og restaurantnæringen endte på gjennomsnittet, 24 prosent.

Best i Telemark

I løpet av året har alle landets fylker klart å oppnå en positiv utvikling, og Telemark er vinnerfylket. Her var nedgangen i konkurser på 39 prosent, fulgt av Rogaland og Sør-Trøndelag som begge hadde en nedgang på 37 prosent.

Den svakeste utviklingen er det Troms som kan vise til. Her var nedgangen på beskjedne fire prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere