Gå til sidens hovedinnhold

Klar med rødgrønn plattform for Viken fylke

Sp, Ap, MDG og SV skal styre det nye storfylket Viken sammen. Alle partiene var imot Viken-sammenslåingen.

Ap, MDG, SV og Sp er blitt enige om en felles plattform for et rødgrønt fylkesråd i Viken. Tirsdag presenterte de den politiske plattformen på en pressekonferanse på Skårer gård i Lørenskog.

Den rødgrønne alliansen bekreftet på pressekonferansen at de i 2021 vil sende søknad om å oppløse Viken fylke. Samtidig lovet de å stå på i sitt arbeid og styre det nye fylket på best mulig måte.

Les også

Viken vil krympe ny E18 vest for Oslo

- Jobbe for oppløsning

Alle de fire rødgrønne partiene som nå danner fylkesråd, var mot Viken-sammenslåingen. Det har vært et sentralt krav fra Sp i forhandlingene at de skal jobbe for at Viken blir oppløst så snart som mulig, skrev Budstikka lørdag.

Det var Dagbladet som først skrev at partiene er blitt enige om å jobbe for oppløsning av storfylket, som formelt opprettes fra nyttår. Det er fylkene Østfold, Akershus og Buskerud som slås sammen.

Les også

Høyre kan ende opp med makt i kun tre av Norges 20 mest folkerike kommuner

Det er likevel flere forutsetninger som må falle på plass før nye Viken kan skrotes. Enigheten om oppløsning forutsetter at de rødgrønne tar regjeringsmakten ved valget i 2021 og støtter en reversering av regionformen på dette punktet.

Får parlamentarisk styre

Viken får et parlamentarisk styre med et fylkesråd, på samme måte som Oslo og byrådet.

Fylkesvalget i det nye Viken fylke ga Ap 25,5 prosent, Sp 12,8 prosent, MDG 7,1 prosent og SV 4,6 prosent.

Vil krympe E18-utbygging

Den rødgrønne alliansen legger opp til en langt mindre omfattende E18-utbygging - med færre kjørefelt og færre milliarder, skriver Budstikka.

Partiene trekker med det støtten som fylkestinget i Akershus ga prosjektet i fjor.

- Vi sier høyt og tydelig nei til regjeringens planer for E18 Vestkorridoren, sa MDGs Kristoffer Robin Haug på pressekonferansen på i Lørenskog, melder NRK.

Les også

Vestland-kommuner sier nei til vindkraft

Kommentarer til denne saken