*Nettavisen* Nyheter.

Klar med sin 7. app

Foto: Frede Y. Eriksen (Glomdalen.no)

Markus Jahnsrud (16) produserer applikasjoner for iPhone og lanserte nylig sin siste app.

24.07.12 08:41

16-åringen drømmer om å leve av dataprogrammering, skriver Glåmdalen. Han lagde sitt første program til Windows som 12-åring, og da lagde han også en radiospiller til Windows.

Nå er han altså ute med en ny app til iPhonen, lagd hjemme på gutterommet på Austmarka.

Du kan finne Jahnsruds nyeste applikasjon – Soriko Radio – her.

Unge Jahnsrud tok seg et friår fra skolen for å arbeide med data, men til høsten begynner han på Sentrum videregående. Eget firma er det blitt også, og 16-åringen innrømmer at det kommer inn litt kroner. Med streng disiplin på seg selv, er det opp tidlig om morran for å bli med faren til Hedmark Service, der unggutten har gratis kontorplass.

Herlig arbeidsår
- Dette er noe av det beste jeg har gjort. Men det er blitt mye arbeid og mye data for å lage apper til iPhonen. Radioappen er den sjuende, og jeg har ideer til 60 til. Det hjelper ikke med gode ideer dersom man ikke får til en god løsning, sier Jahnsrud, og viser fram en brukervennlig radioapp som kan lastes ned for 14 kroner.

- Det er mange hundre millioner mennesker som har en iPhone, men jeg satser foreløpig bare i Norge. Det er en tøff godkjenningsprosess, og den må godkjennes etter hundrevis av regler. Det tar ofte sju dager å få den godkjent, og det er over en halv million apper som er godkjente for salg, sier Jahnsrud, som bruker fra én til seks måneder på å lage en app.

Gode opplevelser
Den forrige appen til Jahnsrud, var en matapp som kom blant topp ti. Det var også målet.

- Det handlet om opplevelser. Appen skal fungere og den skal være lett å bruke, sier Markus, som har brukt bestemor som testperson. Han viser fram bruken av valg av radiokanaler på den nye appen, og den er allerede blitt oppdatert en gang på ei uke.

Hemmelig
- Får man til en brukervennlig app, er mye gjort, og det sprer seg som ild i tørt gras, sier 16-åringen, som allerede har fått oppdrag av en annen person. Men avtalene er så hemmelige at han foreløpig ikke kan si hva det dreier seg om.

- Jeg tenker hele tiden på hva jeg kan bruke teknologien til, sier Jahnsrud, som begynner på elektrofag til høsten. Han har lovet mamma at han i alle fall skal fullføre ett år på videregående.

- Jeg kommer fortsatt til å drive selskapet mitt, sier gründeren.

Les flere saker hos Glåmdalen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.