BLINDERN/ULLEVÅL: Det er klart det måtte bli skolerevy da to gamle og ærverdige osloskoler, Fagerborg og Berg, smeltet sammen til nye Blindern videregående skole i fjor høst.

Rektor la kanskje lista da han på første skoledag fikk med lærerne i en ellevill dansoppvisning for de nye elevene? (Sjekk videoen i denne linken!)

– Mange var skeptiske

Fagerborgrevyen hadde premiere i 1922, mens Bergrevyen kom i 1980, i følge Wikipedia. I 2015 er det tidenes første FagerBergrevy som kan ønske publikum velkommen.

Kanskje du stusser over navnet. Men begrepet «Blindernrevyen» er allerede «tatt» av skolens nabo, universitet.

– Vi syntes FagerBergrevyen var et morsomt navn, sier revysjef Torjus Tenge, tidligere Fagerborg-elev, om referansen til de historieske revyene.

– Det blir veldig spennende, og det har vært gøy å få være med å styre det. Mange var skeptiske i starten, da de to skolene og revytradisjonene ble slått sammen. Men nå er det ikke noe skille mellom «tidligere Fagerborg» og «tidligere Berg» lenger. Vi har klart å skape en ny gjeng med sterk tilknytning, sier Tenge.

Han gir revyarbeidet mye av æren for at de to elevgruppene så raskt har skapt en felles identitet på den nye skolen.

Media er skurken

«Saklig» er tittelen på tidendes første FagerBergrevy.

– Den handler om hvordan vi som bor i Norge er stolte av friheten og ytringsfriheten vår. Men egentlig er det ingen som tør å si hva de mener i frykt for å bli dømt, eller stempla, av mediene, forklarer revysjefen.

Oppsetningen er altså et stikk til mediene, innrømmer Tenge.

– Det er mediene som er skurken i revyen, ja, sier han.

Skiller seg ut med én historie

I følge revysjefen skiller FagerBergreyen 2015 seg fra årets øvrige skolerevyer, med en historie som er annerledes.

– I større grad enn revyene som har enkeltstående sketsjer, har vi en historie der vi følger det gode i kampen mot det onde. Våre karakterer er personer som tidligere er umyndiggjort av mediene; blant annet en som har blitt kalt rasist, en kvinnehater og en dyreverner. Alle fremstilt som stereotyper som er dømt av mediene, sier Tenge.

LES OGSÅ: Dette treningssenteret på Ullevål må «oppdra» brukerne

Har et budskap

Han mener «Saklig» er en smart revy, med et budskap som er pakket inn i humor. Flere av årets skolerevyer tar et oppgjør med forhåndsdømming og forventningspress. Dette kan være starten på en trend der skolerevyene vil mer enn bare å underholde.

– Det er helt klart en endring, der temaene blir mer alvorlige, og det ligger et budskap bak. For oss er det ikke snakk om en politisk markering, men vi vil sette søkelyset på utfordringer i samfunnet.

Dagen før premieren kan Tenge fortelle om nerver både i staben og blant skuespillerne.

– Men det er jo helt naturlig og sånn det skal være. Vi gleder oss til å vise fram hva vi har laget, og føler virkelig at dette er vår revy.

FagerBergrevyen har premiere torsdag 8. januar på Blindern videregående skole, og spiller frem til 17. januar. Billettebestilling og tidspunkter finnes på revyens hjemmesider.


Les anmeldelse av Lambertseterrevyen «Stempla» hos Nordstrands Blad!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 blir Nordre Aker Budstikke ny, som ren nettavis på nab.no. Les mer om det her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å sende en mail, eller fyll ut skjemaet under.