- Det er i høyeste grad på tide med lettelser nå, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til Nettavisen før regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag.
Les også: Helsemyndighetene åpner for å lette på skjenkestoppen
Onsdag satt ordførerne i møte med Helse- og omsorgsdepartementet. Torsdag er forventningene klare. Wilhelmsen forventer blant annet at det lempes på nasjonal skjenkestopp og åpnes for skjenking fram til et gitt tidspunkt. Helsedirektoratets faglige råd, som ble kjent torsdag ettermiddag, åpner også for dette.
Les også: Skjenkestopp, karantene og rødt nivå – her er koronatiltakene som kan bli endret
Wilhelmsen peker på at omikronvarianten gir mindre sykdomsbyrde enn deltavarianten og at regionsykehuset nå opplever mindre press. Han tror kommunen vil være i stand til å håndtere den vinterbølgen med smitte som kommer og at de lokalt vil være i stand til å treffe tiltak dersom det blir nødvendig.
- Vi forventet egentlig lettelser etter 14 dager med nasjonale tiltak, men så ble det fire uker, sier han.
Les også: FHI og Helsedirektoratet vil beholde hjemmekontor-regler
Les også: Helseministeren i møte med kommunene – lovet lettelser
Klokka 19 holder regjeringen en pressekonferanse og har varslet noen lettelser.
Vil oppheve skjenkestopp
Wilhelmsen sier han forventer lettelser for barn og unge og at gruppestørrelsen for organiserte fritidsaktiviteter og offentlige arrangementer innendørs får hevet grensen på 50 personer til 200 personer. Videre forventer han at dagens skjenkestopp oppheves.
- Det bør være mulig å ta seg et glass til maten fram til klokka 24, sier han.
Wilhelmsen peker på at Tromsø har mange turister og tilreisende og planlagte arrangementer i månedene framover og at dagens nasjonale tiltak gjør situasjonen svært vanskelig for reiselivsnæringen, hoteller og restauranter. Selv om Tromsø forventer økt smittespredning og en fortsatt krevende situasjon, tror man betydningen av den bølgen som kommer nå vil være mindre fordi det ser ut som at færre blir alvorlig syke.
Les også: 514 nye koronasmittede i Trondheim
Mindre press på sykehuset
Antallet liggedøgn for covid-19-positive pasienter på UNN går nedover, ifølge kommunens siste ukesrapport, og ordføreren peker på at UNN nå også har gått fra gult til grønt beredskapsnivå. Presset på intensivavdelingen på sykehuset er mindre.
- Vi mener tiden nå er inne for at kommunene selv i større grad tar styringen med smitteverntiltak, slik vi gjorde det i oktober og november, sier Wilhelmsen.
- Regjeringen somlet
Da ivret Tromsø også for å innføre en koronapass-ordning slik at samfunnet kunne åpnes noe mer for de vaksinerte. Det tok imidlertid tid å få de nasjonale forskriftene på plass, og fortsatt venter Tromsø-ordføreren på en koronapass-avklaring.
- Her somlet også den forrige regjeringen. Dette burde ha vært på plass for et år siden, men jeg jeg tror det vil være på plass i mars. Det er sent, men godt, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

Line Vold: - Vi klarer ikke å stoppe denne vinterbølgen
Trondheim-ordfører: - Forventer lettelser
Også Trondheims ordfører Rita Ottervika (Ap) forventer lettelser nå.
- Den gjennomgangen vi fikk av Folkehelseinstituttet onsdag var nyttig. Det viser et bilde der utfordringen vår i større grad blir sykefraværet og ikke like mye sykdomsbyrden. Det mener jeg gir grunnlag for å åpne noe opp. Jeg aksepterer fortsatt behovet for nasjonale tiltak, men håper at det er handlingsrom også for lokal styring, sier Ottervik til Nettavisen.
Hun vil først og fremst ha videregående-elevene bort fra rødt nivå i skolene og hun vil gjerne ha handlingsrom til lokalt tilpassede bestemmelser om kultur og idrett. Også hun ønsker å lempe på skjenkestoppen som ble innført før jul.
- Skjenkebestemmelsene må være slik at folk i næringen kan komme tilbake til jobbene sine, sier hun.
Opplever rekordhøye smittetall
Ottervik understreker at utsiktene for vinteren fortsatt er utfordrende. Kommunen opplever rekordhøye smittetall nær sagt hver dag, og omikron-varianten er i ferd med å feste grepet også i Trondheim. Situasjonen på St. Olavs synes stabil når det gjelder pågangen av covid-smittede. Sykehuset er fortsatt på grønt nivå. Smitten går i hovedsak i de yngre årsklassene nå, i barnehagene og på barneskolen. Samtidig går det fort framover med vaksinene, selv om Trondheim nå har flere hender til å sette sprøyte med enn armer å stikke i. Folk oppfordres til å møte opp til avtalte timer eller på drop in-stasjonene.
