Klarer du norgestesten?

Kunne du blitt norsk statsborger hvis du måtte ta en statsborgertest?

09.06.11 08:36

HTML EMBED

For å se quizen trenger du Flashplayer 9. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_quiz = new SWFObject("/nettavisen/gif/quiz/allquiz_np_01.swf", "quiz_2295-0", "720", "282", "9"); so_quiz.addVariable("id", "2295-35"); so_quiz.addParam('allowscriptaccess','always'); so_quiz.write("quiz_so_body2295-35");

Ta testen over! (PS! Du kan ta testen flere ganger til du klarer den...)

Klarer du testen vil du få mulighet til å registrere deg (og har altså bestått testen, og besvart alle spørsmålene riktig). Fasit vil bli lagt ut her på Nettavisen til fredag. Blant alle som registrerer seg trekker vi ut 5 t-skjorter eller topper fra vår t-skjortebutikk, www.teerex.no

NB! To feil som hadde sneket seg inn i testen er rettet. Takk for tilbakemeldingene. Vi beklager dette.

I USA må man gjennomføre en test for å bli amerikansk statsborger. I testen må man vise en grunnleggende kunnskap om landets styresett og historie. I Norge har blant annet Frp og Høyre tatt til orde for en lignende test. I regjeringen har det vært splittelse. Høsten 2010 sa Rolf Reikvam følgende til Dagbladet:

- Dette er noe Arbeiderpartiet har kjørt hardt på. Vi har i utgangspunktet vært negative til dette, og sa nei til en slik obligatorisk test. Vi har endt opp med å sende dette til høring, og vil vente og se på innspillene som kommer.

Foto: Kallestad, Gorm

Gahr Støres forslag
I februar la utvalget fram sin rapport. Utvalget, som ble ledet av Jonas Gahr Støre, kom blant annet fram til en økning i norskopplæringen. Jonas Gahr Støre sa følgende på Aps landsmøte:

– Regjeringen har nylig varslet at norskundervisningen i introduksjonsprogrammet utvides fra 300 til 600 timer. Det er bra. Men vi går lenger. Vi vil at det å lære norsk ikke bare skal være en rett, men også en plikt. Og når vi sier det, må vi være villige til å bidra til at det skjer – og det på flere nivåer.

Utvalget foreslo også en obligatorisk språktest.

Spørsmålet er likevel: Ville du klart en slik test? Vi har latt oss inspirere av den amerikanske statsborgertesten og har laget en norsk versjon.

I dag er dette kravene for å bli norsk statsborger:

Være over 12 år (gjelder ikke den som er statsløs eller barn som det søkes statsborgerskap for samtidig med mor eller far, eller barn med mor eller far som tidligere har fått norsk statsborgerskap)

Ha dokumentert eller klarlagt din identitet. Det er som hovedregel et krav at du har gyldig pass når Utlendingsdirektoratet (UDI) avgjør søknaden din.

Være bosatt i Norge og ha til hensikt fortsatt å bo her

Fylle vilkårene for permanent oppholdstillatelse eller har bosettingstillatelse etter gammel utlendingslov (se unntak nedenfor)

Ha til sammen syv års opphold i landet de siste ti årene med tillatelser, hver gitt for minst ett år (se unntak nedenfor). Det betyr at dersom du har hatt opphold i Norge for mer enn ti år siden, er det uten betydning.

Ha gjennomført 300 timer norskopplæring eller ha dokumentert tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk (NB: Gjelder søknader som fremmes etter 1. september 2008 og personer mellom 18 og 55 år).

Ikke være straffedømt eller dømt til tvungent psykisk helsevern eller tvungen psykisk omsorg (vandelskravet)

Være løst fra ditt opprinnelige statsborgerskap (hvis det ikke automatisk opphører når du blir norsk)

Her kan du søke om statsborgerskap på nett

PS! Her er skjemaet for søknad om statsborgerskap i Danmark, hvis du skulle stryke på testen over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Jonas-Gahr Støre

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag