Klarer ikke flere piskeslag

På Internett er det lagt ut en video som angivelig viser piskingen av Raif Badawi på mosképlassen forrige fredag. Bildet er hentet fra videoen.

På Internett er det lagt ut en video som angivelig viser piskingen av Raif Badawi på mosképlassen forrige fredag. Bildet er hentet fra videoen. Foto: Skjermdump (YouTube)

Fredagens pisking av bloggeren ble utsatt.

16.01.15 20:00

Den andre omgangen med 50 piskeslag er imidlertid utsatt fordi sårene til bloggeren Raif Badawi ikke har grodd etter forrige runde

Samtidig som en hel vestlig verden får satt ytringsfriheten på prøve i kjølvannet av terrorangrepet mot Charlie Hebdo, blir en saudiarabisk blogger avstraffet med piskeslag for nettopp å ytre seg.

Raif Badawi straffes med ti år i fengsel, tusen piskeslag og en bot på én million saudiarabiske riyals, hvilket utgjør to millioner kroner, for å ha opprettet et liberalt diskusjonsforum på nett, samt å ha fornærmet islam.

- Raif Badawi er en saudiarabisk blogger, og i tillegg til å blogge selv, så etablerte han en egen nettside hvor andre også kunne diskutere politikk. Han er straffet for både sine egne skriverier og andres ting som var på denne nettsiden, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

50 piskeslag i uka
- Disse tusen piskeslagene skal porsjoneres ut i 50 piskeslag over 20 ganger. De første 50 ble utdelt utenfor en moské i Jiddah forrige fredag. Og de neste 50 skal utdeles i morgen samme sted, så vidt jeg vet, sier Egenæs.

Egenæs har lovet å stille opp foran den saudiarabiske ambassaden i Oslo hver eneste fredag fremover i protest mot piskingen.

Fredag ettermiddag opplyste Badawis kone, som nå lever i Canada, at piskingen av ektemannen har blitt utsatt. Årsaken skal være at sårene fra forrige ukes pisking ikke hadde grodd skikkelig, ifølge menneskerettighetsgruppen Amnesty International.

- En stygg ironi
I helgen stilte en rekke statsledere og andre offisielle opp i Paris for å marsjere og vise sin støtte til ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo. Saudi-Arabia var ett av landene som var representert i marsjen.

Les: Her er de største hyklerne

- Det er en stygg ironi når en representant for saudiarabiske myndigheter går i tog i Paris for ytringsfriheten. Selv om man ikke kan sammenligne i skala med det som skjedde i Paris, så er vold mot ytringsfriheten det saudiarabiske myndigheter utøver i morgen. Det er nøyaktig samme tankegang: «Hvis du ytrer noe vi ikke liker, så yter vi vold», sier Egenæs.

Norge er blant flere land som ha fordømt piskingen av bloggeren.

- Vi har flere ganger protestert mot dommen og nå den siste tiden iverksettelsen av denne, fra Utenriksdepartementet i Oslo, gjennom FN og ambassaden i Riyadh, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, til Nettavisen.

Økt handel med Saudi-Arabia
Handelen mellom Norge og Saudi-Arabia har økt voldsomt de siste årene. I 2012 utgjorde den totale handelen 555 millioner kroner. Året etter steg handelen til 860 millioner kroner, hvorav 777 millioner utgjorde eksport til Saudi-Arabia. I 2014 har importen og eksporten økt til 930 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Er det problematisk at handelen mellom Norge og Saudi-Arabia stadig øker, Egenæs?

- Det er flott at Norge har vært veldig tydelig flere ganger, både før piskingen og etter at han ble pisket. Men det er klart at Norge er nødt til å være overtydelig overfor Saudi-Arabia. Det som er problemet med Saudi-Arabia, er at de er geopolitisk beskyttet, sier han.

Iran, som begår mange av de samme menneskerettighetsbruddene som Saudi-Arabia, nyter imidlertid ikke samme «geopolitiske beskyttelse».

(Saken fortsetter under bildet).

Raif Badawi er dømt til ti år i fengsel. Foto: Amnesty


- Leve som dere lærer
Egenæs vil ikke oppfordre til noen handelsboikott med Saudi-Arabia, men påpeker at det nå er en god anledning til å konfrontere saudiarabiske myndigheter med deres mangel på ytringsfrihet.

- Man har et glimrende utgangspunkt til å si til Saudi-Arabia at dere må leve som dere lærer. Og da må denne dommen oppheves. Saudi-Arabia er opptatt av sitt omdømme, så det er viktig å si tydelig ifra, og kalle inn ambassadøren på teppet, sier han.

På Internett er det lagt ut en video som angivelig viser piskingen av Raif Badawi på mosképlassen forrige fredag. Autentisiteten til videoen er ikke verifisert. I videoen kan en høre tilskuere klappe og rope «Gud er stor» etter at den dømte angivelig har mottatt straffen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.