Gå til sidens hovedinnhold

Klarer ikke si sannheten om Trump

Norsk presse klarer ikke bare si rett ut at FBI-direktør Comey bekrefter at Trump ikke er under etterforskning.

Tidligere FBI-direktør James Comey bekrefter skriftlig at han fortalte president Trump minst tre ganger at presidenten ikke er under etterforskning.

Dette ruinerer måten mediene har vinklet den pågående etterforskningen i mange måneder, der man unisont har bestemt seg for at Trump prøver å stanse etterforskningen fordi den sikter seg inn på ham.

Det er også derfor de første norske artiklene om Comeys skriftlige uttalelse er kjemisk renset for dette enkle faktum.

NTB, NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten: alle sammen lar være å informere om at Comey bekrefter at Trump ikke er under etterforskning.

Leser du sakene deres, gir de det motsatte inntrykket ved å unnlate å nevne det.

Det er helt umulig at samtlige av disse redaksjonene har gått glipp av at Comey bekrefter det motsatte av det de har gitt deg inntrykk av de siste månedene.

Går rundt grøten

Siteringer fra Comeys uttalelse er klippet akkurat slik at de unngår å nevne det ubeleilige faktum at Trump ikke er under etterforskning.

La oss ta noen eksempler på denne påfallende unnlatelsen.

Comey skriver:

I explained that we had briefed the leadership of Congress on exactly which individuals we were investigating and that we had told those Congressional leaders that we were not personally investigating President Trump. I reminded him I had previously told him that. He repeatedly told me, "We need to get that fact out." (I did not tell the President that the FBI and the Department of Justice had been reluctant to make public statements that we did not have an open case on President Trump for a number of reasons, most importantly because it would create a duty to correct, should that change.)

The President went on to say that if there were some "satellite" associates of his who did something wrong, it would be good to find that out, but that he hadn't done anything wrong and hoped I would find a way to get it out that we weren't investigating him.

NTB omtaler samme del av Comeys brev, og utelater alt som handler om at Comey forsikret Trump om at han personlig ikke var under etterforskning:

I en senere telefonsamtale 30. mars skal Trump også ha spurt Comey om hva han kunne gjøre for å dempe uroen rundt Russland-etterforskningen, som Trump beskrev som «en sky» som hindret ham i få gjennom sine politiske mål for landet.

Trump var fortsatt plaget av «skyen» i en ny telefonsamtale 11. april.

- Han sa at «skyen» hindret ham fra å gjøre jobben sin, sier Comey i den skriftlige forklaringen.

Her etterlater NTB motsatt inntrykk, ved å kun omtale at Trump følte at etterforskningen var en mørk sky for hans presidentskap. Leseren skal ledes til å tro at Trump ville kvitte seg med denne skyen fordi han var personlig under etterforskning.

De utelater at Trump følte dette fordi han ikke er personlig under etterforskning og FBI ikke hadde bekreftet dette offentlig.

VG gjør det samme, de omtaler Comeys forklaring om samtalen mellom ham og Trump 30. mars, og fokuserer kun på første avsnitt:

«Han sa at han ikke hadde noe å gjøre med Russland, at han aldri hadde vært involvert med prostituerte i landet, og spurte om det var noe jeg kunne gjøre for å dempe presset. Jeg svarte at vi etterforsket så raskt vi kunne, men at alle var tjent med at vi gjorde en grundig jobb».

«Han var enig, men understreket igjen at dette skapte problemer for han», skriver Comey.

Tre setninger etter delen VG har sitert skriver Comey «we had told those Congressional leaders that we were not personally investigating President Trump». VG utelater at Comey selv sier at Trump ikke personlig var under etterforskning.

I steden for vinkler VG det som om Trump ba Comey om å hevde dette:

Trump skal da ha gjentatt sitt ønske om at FBI gikk ut og sa at de ikke etterforsket presidenten personlig.

Her fremstilles det som Trumps påstand, et ønske fra Trump om at Comey skulle gå ut og frikjenne ham. At Comey selv bekreftet til Trump tre separate ganger at han ikke var under etterforskning utelates.

NRK gjør det samme i en senere sak, der de kun fremsetter denne opplysningen som en påstand fra Trumps folk:

I en uttalelse fra Trumps advokat heter det at Trump skal ha følt at han var helt utenfor mistanke etter de aktuelle samtalene med Comey.

– Presidenten er glad for at mr. Comey endelig har bekreftet offentlig at presidenten ikke var under etterforskning som en del av noen Russland-sak, sier Trumps advokat Marc Kasowitz i en uttalelse.

Fremfor å fremstille dette som en faktaopplysning, at Comey har bekreftet dette, bes leseren ta det som en påstand fra Trump, som vi alle vet man ikke kan stole på om noe som helst.

Ikke «Comey bekrefter at Trump ikke er under etterforskning», men «Comey bekrefter at Trump ikke er under etterforskning, hevder Trump»; forskjellen mellom disse to er mellom å formidle en faktisk opplysning, og å formidle en påstand.

Norske medier opptrer ikke som journalister men som aktor i en rettssak mot Trump, eller PR-folk for Trumps motstandere, hvor kun bevisene imot ham brukes, og alt annet utelates.

Unnlatelsen er med overlegg, for å villede deg til å tro noe annet enn sannheten.

Beskytter historien de vil tro på

Mest smålig av alt er at pressen antagelig gjør dette fordi det ødelegger Historien de ønsket å fortelle og tro på.

De hadde håpet på at deres egne feberfantasier om at Trump personlig samarbeidet med russerne for å stjele valget fra Clinton var sanne, til tross for at det fremdeles ikke finnes noe som helst bevis for dette.

Det hadde i så fall vært tidenes skandale i amerikansk politikk, som de kunne melke for klikk i lang tid.

Men nå ser de at fantasien plutselig er i ferd med å gå i oppløsning.

Å villede deg om det bare littegrann til er alt de har igjen.

Dette er pressen deres.

Faktisk.

Kommentarer til denne saken