RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart fall på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Det var et klart fall på Oslo Børs fredag. Her er en gjennomgang av børsdagen
Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1 prosent fredag, og indeksen endte dagen på 323,84 poeng. Dermed endte indeksen ned 1,8 prosent for uken.

På fredagen var det særlig Tandberg-aksjen som var i fokus. Tidlig i dag startet Tandberg-aksjen med en suspensjon fra handelen på Børsen. iMarkedet.no skrev at det ble spekulert i et resultatvarsel. Det stemte.

Tandberg leverte svake kvartalstall og sparket sjefen. Dette fikk aksjemarkedet til å sende Tandberg-aksjen ned hele 35,9 prosent fredag.

Det var ikke bare fart i Tandberg fredag. Etter en svak guiding fra hovedkonkurrenten Carnival, falt RCL-aksjen hele 4,8 prosent fredag.

Rundt Smedvig var det litt roligere fredag, og aksjen steg kun 1,1 prosent. I en rekke andre riggselskaper var det imidlertid tilbakegang fredag. Bakgrunnen er at flere meglerhus nå tar frem regnearkene på riggaksjene, etter den kraftige kursoppgangen den siste tiden.

Statoil falt 2,2 prosent fredag, mens Hydro-aksjen falt kun moderate 0,5 prosent. Hydro falt kraftig torsdag.

Fast-aksjen falt hele 6,3 prosent i dag. Det har vært rettet skattekrav mot selskapets storaksjonærer Robert Keith og Thomas Fussell. I aksjemarkedet er det flere som spekulerer i at alt rotet kan føre til engangskostnader for Fast i fjerde kvartal.

Moderat opp på Wall Street

Både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen startet dagen 0,2 prosent opp. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var helt flat, rett etter åpningen.

Mot positiv start

Det ligger an til en svakt positiv start på Wall Street i dag. Positive tall for driftsbalansen og fall i oljeprisen dro opp aksjemarkedet før åpningen.

Smedvig-fokus på svak børs

Hovedindeksen falt tilbake etter åpningen fredag. Etter 15 minutters handel var indeksen ned 0,3 prosent til 326,12 poeng. Det var oljetungvekterne Statoil og Hydro som falt tilbake.

Statoil var ned 1 prosent, mens fallet til Hydro-aksjen var på kun 0,2 prosent. Sistnevnte falt klart fredag etter at markedet ble skuffet over vekstanslagene og produksjonsanslagene fremover.

De to klassiske sakene i aksjemarkedet de siste dagene, Opticom og Smedvig, var fortsatt i fokus fredag. Smedvig-aksjen steg nye 2 prosent til hele 195 kroner på forventningen om et konkurrerende bud på selskapet.

I Opticom var styreformann Anders Eckhoff ute med en redegjørelse rundt det mye omtalte skattekravet til selskapet. Ifølge Eckhoff kan effekten på Opticom, hvis skattekravet går igjennom, bli på hele 100 millioner kroner. Dermed er kravet betydelig. Til tross for redegjørelsen fortsatt investorene å kjøpe aksjer, og Opticom-aksjen var opp 1,5 prosent etter åpningen fredag. Det var DnB Nor Markets som kjøpte aksjer fredag.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var Questerre, Data Respons og Ignis. Alle disse aksjene steg etter positive meldinger fra selskapene.

Under press

I forkanten av åpningen på Oslo Børs er de norske aksjene under press fra flere hold.

Dollaren har falt litt tilbake i morgentimene, mens oljeprisen fortsetter fallet. I tillegg til dette er de europeiske børsene ned i fredagens morgenhandel.

Små børsfall i Japan og USA

Nikkei-indeksen fulgte de amerikanske børsene tilbake fredag. Ved avslutningen hadde Nikkei falt 0,5 prosent til 15.173,07 poeng.

Dermed har den japanske aksjeindeksen et fall på 1,5 prosent for uken. Ikke siden mai har Nikkei falt to uker på rad, skriver Bloomberg.

Svakt fall på Wall Street

De amerikanske børsene falt litt tilbake torsdag. Handelen tordag var volatil i forkanten av fredagens opsjonsutløp.

Altira steg kraftig på en positiv tobakkdom for selskapet. Samtidig meldte finanshuset Bear Stearns om sterke tall.

Dow Jones-indeksen falt 1,92 poeng til 10,881,59 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen falt 1,81 poeng til 1.270,93 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Compsite-indeksen falt 1,96 poeng til 2.260,63 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere