*Nettavisen* Nyheter.

Klart for digitalt bakkenett

fjernsyn, norges televisjon, tv

Det går mot et ja til bygging av digitalt TV-sendenett. Arbeiderpartiet kommer trolig til å støtte regjeringen i saken.

22.01.04 11:43

- Vi heller til ja, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Trond Giske til Aftenposten.

Dette er digitalt bakkenett:
- Overføring av tradisjonelt analogt fjernsyn foregår ved at radiobølgene som sendes ut over nettet "simulerer" opprinnelig lyd og bilde. Signalene står i et analogt forhold til lyden og bildet som sendes ut.

- Overføring av digitalt fjernsyn skjer ved at avsenderen koder lyd og bilde i bits, dvs. sekvenser av sifrene 0 og 1, komprimerer dataene og sender dem ut over nettet. Mottakeren avkoder signalet og skaper det om til analogt lyd og bilde.

- På overflaten er det lite som skiller et digitalt bakkenett fra et analogt bakkenett. Et digitalt bakkenett kan i stor grad benytte den samme fysiske infrastrukturen som et analogt bakkenett. Hovedforskjellen består i at signalene som sendes ut i det digitale nettet foregår som beskrevet ovenfor. Dette krever digitale sendere og mottakere på henholdsvis avsendersiden og mottakersiden.

- Utgangspunktet er at en rekke ulike nett kan benyttes til digitalt fjernsyn. De viktigste er satellitt, kabelnett, fibernett, ulike DSL-løsninger (basert på telenettet). Stortinget har forutsatt at fjernsyn skal være riksdekkende og man nå benytte bakkenett i større eller mindre utstrekning for å oppnå dette.

Kilde: odin.dep.no

Dermed er regjeringspartiene svært nære ved å få et avgjørende opposisjonsparti på parti i Stortinget. Ap skal avgjøre saken endelig den 4. februar, mens SV og Frp begge skal ta stilling til saken i sine stortingsgrupper den 28. januar.

Det er likevel mange som er skeptiske til utbyggingen i IT-bransjen. Bransjeorganisasjonen IKT-Norge mener at Norsk Televisjon, som skal drive nettet, overdriver fordelene og mulighetene nettet vil gi. Norsk Televisjon eies av NRK og TV2.

En av hovedinnvendingene til bakkenettet har vært at nettet ikke egner seg til digitale tjenester. Brukere må derfor koble sine mottakerbokser til telenettet.

Det er heller ikke klart hvilke tjenester nettet skal tilby utover bedre TV-kvalitet, fordi båndbredden i nettet er begrenset.

Men motstanderne mistet mye av argumentene når Telenor like før jul justerte prisen for utbyggingen kraftig ned.

Før justeringen var prisen beregnet til til 1,4 milliarder kroner, nå har Telenor halvert kostnaden. Men alle som ikke har satellit eller kabelanlegg må betale for å få en mottakerboks.

Ikke alle har vært negative til planene. Regjeringen har blant annet fått støtte fra bransjeforeningen Abelia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.