*Nettavisen* Nyheter.

Klart for EU-krangel om 40.000 flyktninger

Syriske flyktninger går i havn i Piraeus nær Aten i Hellas. EU må hjelpe Hellas før den humanitære situasjonen blir ytterligere forverret, fastslår UNHCR. Foto: Yannis Behrakis (Reuters / NTB scanpix)

EU-landene må mandag bli enige om fordelingen av 40.000 flyktninger fra Italia og Hellas. Samtidig stritter enkelte medlemsland imot hele planen.

19.07.15 18:05

EU-landene ble tidligere i år enige om å flytte 40.000 flyktninger fra Italia og Hellas til andre land over to år. Slik ønsker EU å minske trykket på de to middelhavslandene.

Fordelingen skal imidlertid skje på frivillig basis, og flere land har åpent motsatt seg tiltaket. Det blir derfor trolig høy temperatur under mandagens møte i Brussel.

Flere land nekter

EU-landene har pålagt seg selv å bli enige om fordelingen i løpet av møtet, som er mellom EUs justis- og innenriksministre. I forkant av den selvpålagte fristen er Unionen imidlertid langt unna å ha funnet et nytt hjem til 40.000 mennesker.

Selv om Tyskland og Frankrike har opplyst at de til sammen vil ta imot 20.000 flyktninger, har land som Østerrike, Slovakia og Spania ikke ønsket å gi noen lovnader i forkant av møtet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Andre land, blant dem Storbritannia, har på sin side nektet å overhodet bidra til tiltaket.

Advarer om krise

Samtidig som kvoter, tall og ansvar skal diskuteres i Brussel, advarer hjelpeorganisasjoner om at situasjonen for flyktninger i Hellas blir stadig verre. Det økonomisk kriserammede landet har ikke ressursene til å hjelpe dem som overlever turen over Middelhavet.

– Vi ønsker ingenting fra Hellas, vi vil bare fortsette. Jeg vil til Tyskland og bli tannlege, sier 26 år gamle Ahman Safi fra Syria til nyhetsbyrået DPA på øya Kos, der flere tusen flyktninger har ankommet de siste månedene.

– Det er en katastrofal situasjon. Folk mangler alt – mat, et sted å sove, klær, sier sjef for den tyske hjelpeorganisasjonen Pro Asyl, Guenter Burkhardt, om øya.

De siste dagene har flyktninger strømmet inn til Aten, der situasjonen er like vanskelig, melder Reuters.

– Vi har ikke mat, vann eller noe sted å være. Vi er desperate, sier syreren Haisam til nyhetsbyrået.

Norge til stede

Som samarbeidsland er Norge ved statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet til stede på mandagens møte i Brussel. Norge vil imidlertid ikke ta imot noen flyktninger fra Italia og Hellas, opplyser departementet til NTB.

I tillegg til at 40.000 skal omfordeles fra Hellas og Italia, ble EUs medlemsland tidligere i år enige om å lette trykket på middelhavslandene ved å ta imot 20.000 kvoteflyktninger fra land utenfor Europa. Dette tallet er imidlertid dekket inn av det landene tidligere har forpliktet seg til, opplyste Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn forrige uke.

Norge vil i år ta imot 500 syriske flyktninger gjennom EUs gjenbosettingsprogram for kvoteflyktninger, opplyser Justisdepartementet. Tallet inngår i de totalt 2.000 syriske kvoteflyktningene som Norge skal ta imot i 2015 etter Syria-forliket på Stortinget i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.