RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for Femundløpet

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Sist oppdatert:
Torsdag kveld går startskuddet for Femundløpet 2006. Mildværet i Trøndelag gjør imidlertid arrangørene litt bekymret.

- Det er ganske bløtt her nå, og det er visstnok meldt mildvær både utover dagen i dag og i morgen, forteller løpsleder Torgeir Øren til TV 2 Nettavisen.

Femundløpet er et 600 kilometer langt sledehundløp med start og innkomst på Røros. Siden 1990 har hundekjørere fra mange land kommet for å kjøre løpet.

Femundløpet er Europas største trekkhundarrangement i antall deltakere. Løpet er også kvalifiseringsløp for verdens tøffeste og mest berømte sledehundløp, Iditarod i Alaska.

Dugnad

Det er Femundløpets Venner som arrangere løpet og løpsleder Øren har sluttet å telle arbeidstimer.

- Vi gjør jo dette her på dugnad, men i år har vi gitt opp å telle timer. I fjor loggførte vi mellom 4000-5000 timer og i år er det tallet mye høyere pågrunn av at vi har laget ny løype, forteller Øren.

En betydelig del av dugnadsjobben går med til å merke løypen.

- Det er 70 mil med løype som skal merkes og det holder vi på med akkurat nå. Vi blir nok ikke ferdig før like før start på torsdag, sier en travelt opptatt løpsleder til TV 2 Nettavisen.

Storinnrykk i morgen

Det kjøres to distanser i Femundløpet, Femund 600 – som er 678 km og Femund 400 – som er 428km.

Starten på Femund 600 går i Bergmannsgata 2. februar 2006, kl. 20.00. Starten på Femund 400 går fra Idrettsplassen fredag 3. februar 2006, kl. 20.00. Femund 600 gjelder for årets arrangement som World Cup-løp og NM Langdistanse for sledehunder. Noen av deltakerne kom til Trøndelag allerede i forrige uke.

- Vi venter storinnrykk tirsdag og onsdag, men det kom et par deltakere allerede i forrige uke for å trene, forteller Øren.

Kjørerne på Femund 600 starter med 12 hunder i spannet. Minst seks hunder må være med til mål. I løpet av konkurransen er kjørerne pålagt minst 20 timers hvile. En 16 timers og en 4 timers pause.

Kjørerne på Femund 400 starter med åtte hunder, hvorav minst fem hunder må nå mål. I løpet av konkurransen er kjørerne pålagt minst 16 timers hvile. En 12 timers og en 4 timers pause.

I 1994 var Femundløpet en del av kulturprogrammet i forbindelse med OL på Lillehammer. Løpet gikk da fra Lillehammer til Røros. Mer enn 70 kjørere og over 700 hunder deltok.

Både Iditarod-klare Bjørnar Andersen, samt villmarkskjendis Lars Monsen stiller på startstreken torsdag kveld.

Her kan du under hele løpet følge webkameraer mot Hvola og Rondane http://www.grimsbu.no/Weather/cam1.html

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere