Klart for frivillig undersøkelse av barnedød i Oslo

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Fra og med mandag tilbys frivillige dødsstedsundersøkelser når et lite barn dør brått og uventet.

(NTB): Undersøkelsen skal gjøres senest 48 timer etter at døden er konstatert i tilfeller der det ikke foreligger mistanke om straffbart forhold. Hvis det avdekkes mistanke om straffbare forhold, skal politiet følge saken opp. Dette gjelder for barn mellom null og tre år som dør plutselig og uventet, skriver Klassekampen.

- Nå vil vi ha et team med helsefaglig og politifaglig kompetanse klar til å besøke familier som har mistet et barn plutselig og uventet. Erfaringene fra et forsøksprosjekt fra 2001-2004 viste at det å treffe rettsmedisineren og kunne få stille spørsmål er en stor hjelp, sier professor Torleiv O. Rognum ved Rettsmedisinsk institutt til avisen.

Han antar at tilbudet er en overgangsordning på vei til en ordning hvor alle dødsfall hos personer under 18 år vil bli etterforsket.

Hvert år dør rundt 50 sped- og småbarn brått, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. Det frivillige tilbudet innføres som en del av omsorgen for barnet.

Opprinnelig ville regjeringen at undersøkelsen skulle gjøres obligatorisk, men den måtte gi opp forsøket da dette ble betegnet som grunnlovsstridig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag