RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for rettssak etter terrorbombingen i Boston

Det var i april 2013 at en bombe gikk av under et maratonløp i Boston.
Det var i april 2013 at en bombe gikk av under et maratonløp i Boston. Foto: Charles Krupa (Ap)
Sist oppdatert:
Terrortiltalte Dzjokhar Tsarnajev var så vidt i live da han ble pågrepet etter angrepet mot Boston maraton i 2013. Mandag starter rettssaken som kan ende med dødsstraff.

Eksplosjonene under verdens eldste årlige maratonløp tok livet av tre personer og såret over 260 andre. Mandag starter juryutnevnelsen i rettssaken mot 21 år gamle Dzjokhar Tsarnajev, som er tiltalt for sammen med broren Tamerlan å ha stått bak bombeangrepet i storbyen.

Mandag starter juryutnevnelsen i rettssaken mot 21 år gamle Dzjokhar Tsarnajev.

Dzjokhars sju år eldre bror ble drept under flukten fra politiet. Selv fikk den yngste av brødrene alvorlige skuddskader i hodet, og etterforskerne fryktet lenge han skulle dø. Blir Tsarnajev funnet skyldig i rettssaken, risikerer han likevel dødsstraff.

Frykter partisk jury

Boston maraton regnes som et av de største løpene i maraton-verden. Angrepet i 2013 gjorde at antall sikkerhetsvakter til samme arrangement i fjor ble doblet. 36.000 deltakere meldte seg til start – om lag 9.000 flere enn året før.

Den tiltalte har erklært seg ikke skyldig på samtlige 30 tiltalepunkter, inkludert bruk av masseødeleggelsesvåpen. 21-åringens forsvarere har bedt om at rettssaken både utsettes og flyttes.

Forsvarsadvokatene har gitt signaler om at den mistenkte selv vil være til stede underveis i rettssaken, men fordi saken skal føres i Boston, noen få kilometer fra mållinjen der de to eksplosjonene fant sted, mener forsvarerne det vil være umulig å finne en upartisk jury med mindre saken flyttes ut av delstaten.

– Hvert eneste jurymedlem i Boston vil være påvirket av hendelsen, skriver forsvarerne i en uttalelse som AP har fått tak i.

Anmodningene om at saken utsettes og flyttes til en annen delstat, er begge avvist.

Omstridt forsidegutt

Texas-kvinnen Rebekah DiMartino planlegger å løpe årets Boston maraton. 18 måneder og 17 operasjoner etter forrige gang hun løp, bestemte hun seg for å fjerne beinet som ble stygt såret under en av eksplosjonene i 2013, og erstatte det med en protese. Hun bestemte seg også for å distansere seg fra tankene om hva som blir skjebnen til amerikansk-tsjetsjeneren som møter i retten mandag.

– Det spiller ingen rolle hva som skjer med ham. Det er ikke min avgjørelse å ta, og det forandrer uansett ikke hva som har skjedd, sier DiMartino til radiostasjonen KHOU11 i Houston.

Flere har derimot brydd seg om hvordan Tsarnajev er blitt behandlet av pressen. Det vakte spesielt oppsikt da musikkmagasinet Rolling Stone trykket et bilde av den terrortiltalte på forsiden – en forside som tidligere har vært prydet av mer glorifiserte figurerer som Bob Dylan og Jim Morrison.

Daværende Boston-ordfører Thomas Menino var blant dem som mente at unggutten fikk «kjendisbehandling» i artikkelen. Den tok for seg «hvordan en kjekk, lovende student ble sviktet av familien, omfavnet radikal islam og ble et monster»

– En slik forside gir inntrykk av at drapsmenn fortjener berømmelse, sa Menino, ifølge USA Today.

– Helt amerikansk

Likevel har ikke det berømte magasinet vært alene om å stille spørsmålet om hvordan to tilsynelatende veltilpassede innvandrerbrødre kunne ende opp som terrorister.

– Han var så normal, hadde ingen aksent, han var en tvers gjennom amerikansk ungdom, sier Nate Mann til Reuters om Dzjokhar Tsarnajev. Mann gikk i klassen over den yngste av brødrene på videregående.

Den bokseinteresserte Tamerlan Tsarnajev ønsket å representere USA i OL, med mindre han fikk mulighet til å representere et uavhengig Tsjetsjenia. Han var i FBIs søkelys i 2011, etter tips om at han skulle slutte seg til en islamistisk gruppe, men FBI la saken til side.

Mellom 80 og 100 personer er stevnet som vitner i rettssaken, som kan ta fire måneder, skriver DPA. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere