Gå til sidens hovedinnhold

Klarte å redde tilbud

Etter mye om og men blir det likevel ingen nedleggelse av eldresentre i Bydel Gamle Oslo.

GRØNLAND: Også åpen barnehage på Grønland er reddet fra nedleggelse etter at foreldre aksjonerte mot kuttplanene i bydelen.

BU-leder Hans Christian Lillehagen mener de avlyste kuttene skyldes regjeringens eldremilliard. Av denne ble fire millioner bydelen til del.

Reddet senteret

– De ekstra midlene fra regjeringen gjør det mulig for oss å fortsette driften av Vålerenga eldresenter. Samtidig vet vi at kontrakten med eldresenteret på Ensjøtunet skal reforhandles i 2012. Vi vil helst ha ett eldresenter på Vålerenga og slippe å betale for Ensjøtunet, hvor byrådet tvinger oss til å betale tre millioner kroner i året. Det er ikke hensiktsmessig å bruke så store midler på eldresenter totalt sett, sier Lillehagen.

Eldresenteret i Breigata på Grønland skal pusses opp, ikke legges ned eller sammenslås, som tidligere har vært vurdert.

– Boligbygg har anslått oppussingen til 2,6 millioner, og de står for den jobben, ikke bydelen. Totalt sett er jeg glad for at eldresentrene kommer styrket ut av dette, sier Lillehagen.

45 millioner

Kuttene totalt sett er likevel på rundt 45 millioner på et halvt år, og det skal skjæres drastisk i tilbud til befolkningen. Men noe blir skånet.

– Vi reduserte omfanget av kuttene som var foreslått på hjemmetjenester til eldre og innen barnevernet. BU har opptrådt ansvarlig og klokt og har holdt fokus på kjernetjenester i bydelen.

Men folk blir jo ganske forvirret når eldresenteret i det ene øyeblikket skal legges ned, mens i det andre skal det pusses opp?

– Det skjønner jeg, men da vi behandlet saken i november visste vi ikke at eldremilliarden kom, og byrådet ga uklare signaler og var ikke særlig meddelsom hvorvidt pengene skulle gå videre til bydelene eller ikke. Av de 105 millionene som Oslo fikk, gikk bare 80 av dem til eldreomsorg i bydelene. Vi mente hele potten burde gått til bydelene, sier Lillehagen.

Han er likevel kritisk til at eldreomsorgen utarmes i byen, slik han ser det.

– I sum har vi mindre penger til eldreomsorg enn før. Det blir det ikke noen styrking av. Byrådet gikk to skritt tilbake på eldreomsorg. Regjeringens penger gjorde at vi kunne gå et skritt fremover igjen, oppsummerer BU-lederen.

Når det gjelder den åpne barnehagen, innrømmer Lillehagen at foreldreaksjonen var utslagsgivende.

– Ja, foreldrene overbeviste oss om hvor viktig dette var. Det er relativt billig i forhold til hvor mange brukere som nyter godt av det. Det at foreldrene viste et såpass stort intiativ og påvirket oss, har gitt resultater. Jeg er glad for at det er slik i et lokaldemokrati. All honnør til foreldrene. Uten den innsatsen hadde vi nok tenkt at behovet kanskje ikke var så stort, sier BU-lederen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen