RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klassekampen: Norsk-trente opprørere kjemper mot Assad


En mann innhyllet i et flagg med bilde av Bashar al-Assad under en markering i Allentown i Pennsylvania i USA. Styrker som støtter den syriske presidenten, skal ha vært i kamp med opprørere som er blitt trent av norske soldater ved en av USAs militærbaser i Syria. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix
En mann innhyllet i et flagg med bilde av Bashar al-Assad under en markering i Allentown i Pennsylvania i USA. Styrker som støtter den syriske presidenten, skal ha vært i kamp med opprørere som er blitt trent av norske soldater ved en av USAs militærbaser i Syria. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Opprørere i Syria som angivelig er blitt trent av norske soldater, sier de nå først og fremst kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad.

– Jeg har helt fra starten vært klar på at jeg kjemper mot IS og Assad-styrker. IS er ikke borte, men er klart svekket. Nå er prioriteringen kampen mot Assad, deretter IS, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

Han er øverstkommanderende for en opprørsmilits som kaller seg Den revolusjonære kommandohæren (MaT).

Opprørerne i denne gruppen ble trent av norske soldater i Tanf i den sørøstlige delen av Syria, ifølge al-Talla. Her ligger det en amerikansk militærbase.

– De trente oss her på bakken, sier al-Talla til Klassekampen på telefon fra Tanf.

Det norske Forsvaret har overfor avisa ikke ønsket å kommentere opprørslederens opplysninger.

I 2016 ble det besluttet at norske soldater skulle sendes til Jordan for å gi «trening, rådgivning og operativ støtte» til syriske opprørere i kampen mot ekstremistgruppa IS. Stortinget godkjent at soldatene også kunne rykke inn i Syria som en del av oppdraget.

– Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Året etter meldte lokale syriske medier at norske soldater hadde gått inn i Syria i nærheten av Tanf.

Det norske Syria-oppdraget var preget av strengt hemmelighold, og regjeringen har sagt svært lite om hvilke grupper Norge har støttet. I mars i år ble mandatet til de norske styrkene i regionen endret slik at de ikke lenger har anledning til å gå inn i Syria.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere