*Nettavisen* Nyheter.

Klatrer falt 1000 meter i døden

Foto: Foto (fredrikericsson.com)

Kjent svensk eventyrer omkom i Himalaya.

07.08.10 11:31

Den svenske alpinisten Fredrik Ericsson (35) omkom etter at han falt 1000 meter ned fra fjellet K2 i Pakistan, som er den nest høyeste fjelltoppen i verden. Det sier hans østerrikske klatrekollegaer til AFP.

Les også: - Jeg har mistet en veldig god venn

- Ericsson synes å ha lidd et 1000 meters fall nær toppen, opplyste meteorolog og sikkerhetsekspert, Karl Gabl, fra den østerrikske basen ifølge AFP.

Ericsson hadde bare noen hundre meter igjen til toppen da han falt. Han skulle bli den første til å stå på ski ned K2.

Ifølge andre klatrere skjedde ulykken mellom basecamp tre og fire på det over 8000 meter høye fjellet, og da de andre klatrerne nådde fremt til Ericsson stod hans liv ikke til å redde, skriver den østerrikske avisen Krone.

- Gikk flere skred
Han skal blant annet ha klatret sammen med den østerrikske kvinnen Gerlinde Kaltenbrunner, som med svært små marginer mislyktes i å bli den tredje kvinnen til å erobre 14 av verdens 8000 meter høye fjelltopper, da hun hadde et fall tidlig fredag morgen, skriver Nyhetskanalen.se.

- Hun er uskadd, men vi vet ikke hvordan det går med henne psykisk, rapporterte Karl Gabl.

Ytterligere to eller tre klatrere har snudd og er på vei ned igjen sammen med Kaltenbrunner. En av dem, Christian Stangl, sa at det snødde intenst i området, ifølge Nyhetskanalen.se.

- Det gikk skred til høyre og venstre. Jeg valgte å snu. Jeg kjente at helsen min var viktigere enn å nå toppen, sa Stangl.

Var like ved toppen
Gerlinde Kaltenbrunners mann, Ralf Dujmovits, avbrøt klatringen allerede på torsdag etter at han opplevde et steinras,rapporterer det østerriske nyhetsbyrået APA.

Ericsson deltok i en østerriksk klatreekspedisjon. Eventyreren forlot Base Camp den 2. august og skulle ha nådd toppen av fjellet, som ligger mellom Kina og Pakistan, senere fredag.

Det svenske Utenriksdepartementet (UD) kan ennå ikke bekrefte dødsfallet, men jobber med å innhente informasjon, ifølge Aftonbladet.

- Vi har vært i kontakt med hans foreldre. Hva som der ble sagt, vet jeg ikke, sier pressevakt i svensk UD, Teo Zetterman til Aftonbladet.

Vanskelige værforhold
Noe som er med på å vanskeliggjøre UDs muligheter til å innhente informasjon om ulykken er at redningsmannskapene i Pakistan har vanskeligheter for å komme frem til ulykkesstedet på grunn av svært vanskelige værforhold.

- Og de militærhelikoptrene som finnes er hardt belastede på grunn av flommen, sier Zetterman.

Rapporterte nydelig vær
For bare noen dager siden rapporterte Ericsson og en kamerat på en blogg at været oppe på K2 var nydelig og varmt.

- Det er fryktelig vakkert i dag, skrev de to da.

Men torsdag skal flere skred ha inntruffet og flere personer avbrøt klatringen. Natt til fredag begynte det å snø intenst, og flere skred ble utløst.

Ericssons første tur til Himalaya var sommeren 2003 da han reiste til Pamir Mountains i Tadjikistan. Her stod han på ski ned fra den 7495 meter høye fjeltoppen Somoni. Dette gav mersmak.

Farlig fjelltopp
K2 anses av fjellklatrere å være en av verdens farligste fjelltopper å bestige. Fjellets høyeste topp er 8611 meter over havet.

På grunn av brattheten på alle sider av fjellet, betraktes K2 som et vesentlig vanskeligere fjell å bestige enn Mount Everest.

Ifølge Wikipedia er det langt færre klatrere som har stått på toppen av K2 enn Mount Everest.

Det er nå litt over to år siden at den norske klatreren Rolf Bae og ti andre fjellklatrere omkom etter at de ble tatt av et isras på K2-fjellet den 1. august 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.