*Nettavisen* Nyheter.

Klaus Pettersen ny spillerutvikler i Vålerenga

VALLHALL (vif.no): Klaus Pettersen (26) er ansatt i en nyopprettet stilling som spillerutvikler for Vålerengas 9-12-åringer. Altaværingen får ansvaret for Vålerengas nye fritidsordning i tillegg til utvikling av klubbens spillere og trenere.

10.01.08 09:42

- Vi har fått gode anbefalinger på Klaus fra folk i fotballmiljøet og har hatt mange samtaler med han. Han er en veldig grundig og dyktig trener, samtidig som han er veldig interessert i å lære. Han utdanner seg innenfor spillerutvikling og skriver om det på idrettshøyskolen. Vi veit at vi har fått inn en veldig bra ressurs, sier sportslig koordinator i Vålerenga, Andreas Holter til vif.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorstvedts assistent
Klaus Pettersen er kanskje mest kjent som Erik Thorstvedts assistenttrener i TV-serien Heia Tufte, men har solid praktisk og teoretisk fotballbakgrunn. Vålerengas nye spillerutvikler skriver masteroppgave om spillerutvikling på idrettshøyskolen og har trenerutdannelse, samt ett år med idrettsbiologi fra samme skole.

- Jeg måtte gi meg med aktiv fotball som 18-åring på grunn av hjertefeil, men fant ut at fotballen var en for stor del av livet mitt til at jeg kunne kutte den helt ut. Derfor bestemte jeg meg for å satse som trener og spillerutvikler isteden. Jeg har jobbet en sesong som assistent for Groruddalen i 2. divisjon og fire år med tiltak rettet mot aldersbestemte spillere, sier Pettersen til vif.no.

Starter ny fritidsordning
I Vålerenga skal han være spillerutvikler for klubbens 9-12-åringer og organisere Vålerenga Fritidsordning som starter til våren.

- Jeg skal holde trenerforum der trenerne for de yngste lagene får faglig input. I tillegg skal jeg være med på å organisere klubbens fotballskoler og holde ekstratreninger for spillere som ønsker å trene mer enn de faste øktene med laget.

- Vi skal sørge for at vi får en riktig skolering av trenerne og jeg vil besøke de ulike lagenes treninger for å se om det er noe som må justeres. Det er mange av de samme oppgavene som Per Inge Jacobsen og Andrea Loberto har for de eldre spillerne. Jeg skal også følge opp enkeltspillere og sørge for at de får riktige tilbakemeldinger.

– I tillegg skal jeg jobbe fem timer i uka med spillerutvikling og kompetanseheving for moderklubbene til Vålerengas samarbeidsklubb GBK, fortellere Pettersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Plass til alle
Ansettelsen av en spillerutvikler i de yngste klassene gjør at de beste spillerne i årsklassene får bedre oppfølging, men Pettersen understreker at det skal være plass til alle i Vålerenga.

- Det er veldig viktig å differensiere tilbudet og se hvert enkelt individ for seg selv. Noen er veldig mottakelige for læring og da er det vår oppgave å sørge for at de får den oppfølgingen de trenger for å få en optimal utvikling.

- Men det er også plass de barna som plutselig setter seg ned for å lage "sandslott" av gummikulene på kunstgresset. Hos unger svinger interessen veldig. Noen dager er de veldig inspirert, mens de andre dager har mer lyst til å finne på noe annet. Vi må tilrettelegge opplegget slik at de hele tiden får utfordringer i forhold til nivået de befinner seg på.

Flere fotball-timer i uka
Oppstarten av Vålerengas nye fritidsordning gjør at de ivrigste ungene får flere timer med lek og fotball i uka enn de har hatt tidligere.

- Det blir veldig spennende å se hva slags utvikling de nye programmene vil gi. Spillerne som deltar får nå ti timer ekstra fotballspill i uka. Studier viser at man trenger omlag 10 000 timer med fotball for å nå et høyt nivå. Det tilsvarer 15-20 timer i uka. Mange av de timene vil de unge få gjennom lek og fotball i fritidsordningen.

- Disse spillerne vil ha et veldig godt basisgrunnlag når de blir eldre.

Vålerengas nye spillerutvikler er opptatt av at spillerne skal forstå hvorfor de handler som de gjør og bli trygge nok til å ta egne valg.

- Jeg er veldig opptatt av at spillerne skal være med på å bestemme selv. Jeg stiller gjerne spørsmål under øktene slik at spillerne skal få et eierforhold til sin egen refleksjon. De skal få lov til å prøve ut sine egne løsninger i spill, forteller han.

- Fotball er problemløsning. Det er elleve spillere som skal samhandle. Det må øves på. Treneren kan ikke være med ut på banen når det er kamp, da må spillerne løse problemene selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.