RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kledde seg ut som mann i 43 år

EGYPT: Menn sitter ved et kamelmarked i Kario. For kvinner er det vanskelig å skaffe seg arbeid. Illustrasjonbilde
EGYPT: Menn sitter ved et kamelmarked i Kario. For kvinner er det vanskelig å skaffe seg arbeid. Illustrasjonbilde (Scanpix)
Hedres nå som «den ideelle mor».

En egyptisk alenemor har i 43 år kledd seg ut som mann, for å kunne arbeide og slik forsørge sin datter. Hun blir nå hedret som «den ideelle mor» av det sosial-solidariske direktoratet i Luxor , skriver AlArabiya.

Sisa Abu Daooh (64) mistet ektemannen da hun gikk gravid med datteren, og med han også familiens inntekt. Situasjonen hennes ble enda vanskeligere ettersom lokalsamfunnet ikke så på blide øyne på kvinner som tok seg arbeid. For å unngå å måtte tigge på gaten, som er mange enslige mødres løsning, kledde derimot Abu Daooh seg ut som mann og skaffet seg slik arbeid som anleggsarbeider og ved å pusse sko.

- Jeg foretrakk hardt arbeid i form av å bære murstein og sementsekker og pusse sko, i stedet for å tjene til livets opphold for meg selv og min datter og hennes barn, ved å tigge, sier hun.

LES også: Egyptisk advokat mishandlet til døde under avhør

Jobber fremdeles

Hun sier at hun kledde seg som mann, i vide kjortler og turban, for å beskytte seg selv fra reaksjoner fra mennene hun jobbet ved siden av. Hun forteller også at hun jobbet i landsbyer der ingen kjente henne.

Da datteren Houda giftet seg med en mann som senere ble syk og arbeidsufør, var det Sisa som igjen sørget for familiens inntekt. Hun står fremdeles opp klokken seks hver morgen, og jobber nå hovedsakelig som skopusser. Hun sier dette gir henne en anstendig inntekt.

Hun takker også de som har støttet henne opp gjennom årene.

- Takk til alle som har hjulpet meg. Jeg håper å oppleve å se Egypt i en bedre situasjon enn det landet er i nå.

For de fleste egyptiske kvinner har en hard hverdag.

Få rettigheter

Under opprøret i Egypt i 2011, del av den arabiske våren, var landets kvinner sentrale i alle ledd i den opprinnelige planleggingen av og mobiliseringen til opprøret. Kvinner var også i første linje på Tahrir-plassen og det var mange kvinner blant de skadde og drepte. Men kort tid etter var de borte fra sentrale posisjoner.

Under demonstrasjonene samme sted i 2013, ble det rapportert flere tilfeller av seksuell vold mot kvinner som var blant demonstrantene. Saken nådde overhuset i det egyptiske parlamentet, der flere tok til orde for at det var kvinnenes egen skyld at de opplevde overgrepene ettersom «de menget seg med menn i store folkegrupper». Human Rights Watch påpekte da at overgrepene skyldtes at egyptiske politikere ikke tar volden egyptiske kvinner opplever daglig, på alvor.

Egypt er et land sterkt preget av patriarkalske strukturer, det kvinner må ha en mann for å få tillatelse for å få ID-kort, et kort som er påkrevd for å kunne stemme. I 2013 slapp UNICEF en rapport som viser at 91 prosent av egyptiske kvinner er omskåret.

Fire år etter den arabisek våren, er situasjonen i Egypt fremdeles preget av vold og politisk utrolighet:

LES mer: – Elleve drept i uro i Egypt
OG: – Over 180 personer dømt til døden i Egypt

(Kilder: Forskning.no, human rights watch)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere