RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klekker ut NATOs plan om bord i massivt krigsskip

Det britiske krigsskipet HMS Duncan skal pryde NATOs toppmøte i Wales torsdag og fredag.
Det britiske krigsskipet HMS Duncan skal pryde NATOs toppmøte i Wales torsdag og fredag. Foto: Rex/polly Thomas
Sist oppdatert:
Følg direkteoppdateringer til et av tidenes viktigste NATO-toppmøter.

Britene slår jernring rundt walisiske Newport når NATO samles til et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie. Det er det største internasjonale møtet britene noen gang har arrangert.

Torsdag og fredag inntar verdensledere som Barack Obama og Angela Merkel med de andre stats- og regjeringssjefene i NATOs 28 medlemsland sørwalisiske Newport sammen med en rekke ministre og internasjonale gjester.

Spiser middag på krigsskip
Regjeringssjefer, utenriksministre og forsvarsministre skal torsdag delta på en arbeidsmiddag om bord i britenes nye stolthet – krigsskipet HMS Duncan til en milliard britiske pund, skriver Daily Mail.

- Som det nyeste operative krigsskipet i Royal Navy, er vi stolte av å kunne delta på dette historiske NATO-toppmøtet, sier kaptein Richard Atkinson i en uttalelse på Royal Navyshjemmesider.

- Vi gleder oss til å vise fram HMS Duncan til lokale og internasjonale embetsmenn, militærallierte og allmenheten under uken i Cardiff, sier kapteinen.

Norsk fartøy
Dette er bare ett av flere krigsskip som skal pryde havnen i Cardiff under toppmøtet. Norge får også muligheten til å skryte av krigsfartøy KNM Skudd under toppmøtet.

«En moderne norsk korvett vil ligge i Cardiff havn under toppmøtet, og denne understreker at Norge er et land som satser på høy kvalitet,» skriver Forsvarsdepartement i en uttalelse.

Frankrike, Nederland og Tyskland skal også vise fram hvert sitt krigsskip under toppmøtet.

Historisk møte
NATO-toppmøtet omtales som historisk, og det er ikke uten grunn. Utfordringene står i kø når Jens Stoltenberg skal overta som alliansens generalsekretær 1. oktober. Dette blir derfor Anders Fogh Rasmussens siste NATO-møte som leder.

- Toppmøtet finner sted i en endret verden. Det blir et avgjørende møte i NATOs historie i en tid med flere kriser på flere fronter, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Opprinnelig skulle NATO-landene samles for å markere at alliansens dyreste og mest omfattende operasjon, nemlig Afghanistan-oppdraget, går mot slutten.

NATO ønsker å ha et engasjement i landet også etter kampoppdragets slutt ved årsskiftet og jobber fortsatt med å få på plass avtalen med afghanerne.

Men krisen i Ukraina og Vestens forhold til Russland overskygger det meste. NATO har skarpt fordømt Russlands fremferd i Ukraina. 

Følg direkteoppdateringer fra NATO-toppmøtet (saken fortsetter under).


Direkte trussel fra øst
Nå skal alliansen diskutere tiltak for å møte det flere medlemsland opplever som en direkte trussel fra øst.

- Dette er det viktigste toppmøtet i alliansen på lenge. Møtet finner sted i en sikkerhetspolitisk krevende tid, hvor NATO står overfor betydelige utfordringer, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse i forkant av toppmøtet.

- Det er viktig at NATO samler seg om tiltak for å berolige alle medlemslandene. Mange føler seg direkte berørt av utviklingen i Ukraina, og det er avgjørende at alliansen viser sin solidaritet og støtte, uttalte Eriksen Søreide.

Det er ventet demonstrasjoner, og sikkerhetstiltakene er enorme. 9500 politifolkene er på plass. Over 19 kilometer med sperringer og gjerder er satt opp i både Newport og Cardiff.

Fakta: Fakta om NATO-toppmøtet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Stats- og regjeringssjefer fra NATOs 28 medlemsland møtes til toppmøte i Newport i Wales 4. og 5. september. Også flere utenriks- og forsvarsministre deltar sammen med ledere fra NATOs partnerland.
* Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Også NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg vil være i Newport.
* Krisen i Ukraina og forholdet til Russland dominerer dagsordenen sammen med saker som:
* Situasjonen i Afghanistan, der NATO avslutter sitt kampoppdrag ved årsskiftet.
* Situasjonen i Midtøsten, spesielt IS' frammarsj i Syria og Irak
* Størrelsen på medlemsstatenes forsvarsbudsjett og behovet for nye forsvarsinvesteringer

(Kilde: NTB, Ritzau) (©NTB)

Beredskap
Fogh Rasmussen sier alliansen kommer til å vedta en ny handlings- og beredskapsplan i Wales for å møte de nye utfordringene. Den skal inkludere planer for å rotere styrker og utstyr gjennom anlegg i Øst-Europa. NATO-landene godkjenner trolig også en ny hurtigreaksjonsstyrke med flere tusen soldater. Det skal dog ikke være planer om å etablere permanente NATO-baser i øst, slik flere land i regionen ønsker seg.

Terrortrussel
Også borgerkrigen i Syria og Den islamske statens (IS) herjinger i Syria og Irak kommer til å bli diskutert. USA bomber i dag IS-mål i Irak, men lysten er liten i vestlige land på et nytt oppdrag utenfor NATOs kjerneområde.

På toppmøtet vil NATO likevel diskutere utfordringen med såkalte fremmedkrigere – jihadister som kan utgjøre en terrortrussel når de kommer hjem etter å ha kriget i Syria.

NATO -landene vil også ta opp hvordan alliansen kan møte «hybrid-krigføringen» som Russland anklages for i Ukraina. Russland bruker ifølge eksperter spesialstyrker, etterretningsagenter, dekkoperasjoner, lokale stedfortredere og massiv propaganda i Ukraina.

Vil ha mer NATO-støtte
Dagen før NATO-toppmøtet i Wales, oppfordret USAs president forsvarsalliansen til fortsatt å bidra til å styrke det ukrainske militæret i kampen mot Russland.

Det sa Obama under en tale i Tallinn onsdag. Han mener også at NATO må holde dørene åpne for nye medlemmer, som en reaksjon på det han kaller «russisk aggresjon». Ukraina er foreløpig ikke medlem.

- NATO må fatte konkrete tiltak for å hjelpe med å modernisere og styrke Ukrainas forsvar. Vi må gjøre også gjøre mer for å hjelpe NATO-partnere som Georgia og Moldova, sa Obama.

Han slo fast at det er uakseptabelt å okkupere et fritt land og frie mennesker.

- Det russiske inntoget i Ukraina er ikke humanitær hjelp. Det er russiske krigere med russiske våpen, i russiske stridsvogner. Opprørerne i Ukraina er oppfordret og finansiert av Russland. Ukraina er et fritt land som skal bestemme sin egen skjebne, sa Obama i talen.

Obama la til at tiltakene og sanksjonene mot Russland allerede har hatt en effekt.

- Russland betaler en høy pris. Investorer vet at dagens Russland er dumt å satse på. Slik trenger det ikke være hvis russerne samarbeider, sa presidenten.


Solberg: - Viktig møte
Statsminister Erna Solberg (H) sier NATO-toppmøtet i Wales er viktig blant annet på grunn av utviklingen i Ukraina, Irak og Syria.

Solberg deltar i disse dager på NATO-toppmøtet i Newport i Wales. Solberg mener blant annet utviklingen i Ukraina, Irak og Syria gjør dette til et viktig møte.

- Det er et veldig viktig toppmøte. Den internasjonale utviklingen, særlig i Ukraina, men også i Irak og Syria, har vist at det er et sterkt behov for at alliansen står samlet og at det blir diskutert hva den nye sikkerhetspolitiske situasjonen betyr for NATO, sier Solberg til NRK.

NATO står samlet
Solberg tror toppmøtet vil vise at NATO står samlet i kritikken mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina.

- Først og fremst kommer det nok et klart budskap om at alliansen står samlet i den grunnleggende og dype kritikken vil har mot Russlands brudd på den internasjonale folkeretten, sier statsministeren.

Hun tror også at møtet vil vise at NATO står samlet om å hjelpe Ukraina framover.

Publikum ser på britenes stolthet HMS Duncan som ligger til kai i Cardiff.
HMS Duncan ligger til havn i Cardiff Bay i Wales.
USAs president Barack Obama langet ut mot Russland under sin tale i Estland onsdag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere