Gå til sidens hovedinnhold

- Kleppa burde visst om dette

Sjefen for Eidsiva energi, Ola Mørkved Rinnan, ble utnevnt til styreleder i Avinor like etter at Sp fikk en halv million kroner fra selskapet.

Senterpartiet (Sp) måtte tilbakebetale beløpet fordi det var «ulvolig pengestøtte».

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa burde ha visst om denne koblingen.

- Jeg har ikke holdt noe skjult for Kleppa. Det var offentlig på landsstyremøtet, og det kunne en da ha fått, og kanskje burde hun ha opplyst seg om. Så jeg har ikke holdt noe skjult, sier Navarsete til TV 2.

- Navarsete går for lang hvis hun krever at Kleppa skal kjenne til alle detaljer, sier professor Anders Todal Jenssen til Nettavisen. .

Kleppa: - Jeg var ikke der
Da saken ble kjent fredag, sa Kleppa at hun ikke visste om pengestøtten, fordi hun ikke var tilstede på landsstyremøtet.

- Jeg kjente ikke til noen kobling mellom Senterpartiet og Eidsiva Energi på det tidspunktet. Navnet Ola Mørkved Rinnan kom opp gjennom et eksternt konsulentselskap som departementet engasjerte i forbindelse med utnevningen av flere styreverv, sa Kleppa til TV 2 fredag.

Hun har likevel bedt Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere hennes habilitet i saken.

- Dette er spesiell argumentasjon når det flyter så mye info. Det kan jo fort skape et behov for både lesehjelp og advokat, skal man holde full oversikt, sier valganalytiker og professor Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

- Hinsides
- Jeg skjønner at Navarsete føler et behov for å redegjøre for alle detaljer, men hun går for langt hvis hun gir Kleppa skylden. Det er umulig at hun skulle vite om denne koblingen, mener han.

Todal Jenssen mener dette er hinsides enhver realisme:

- Det er hinsides enhver realisme å ha slike forventninger. Samtidig ser jeg ikke at det ligger noen mistillit i dette. Det vitner om at Navarsete er panisk og skal redegjøre for alt i øst og vest – og dermed virvler opp nye saker og nye spørsmål.

- Føler seg pustet i nakken
Men han mener det har en enkel forklaring:

- Sp føler seg pustet i nakken. De forsøker å være «føre var» og følge opp medierådene om å alt skal opp og frem, klart og tydelig, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han advarer mot strategien:

- Dette kommer ikke til å ha noen ende! Tenk hvis en Ap-statsråd skal informeres hver gang LO er part i en sak, eller Høyre versus NHO, sier han.

- Kleppa er utsatt, men...
Todal Jenssen mener Kleppa er i en utsatt posisjon, men som politiker har hun lang fartstid og har blitt dårlig behandling tidligere, så jeg tror hun kan påvirke en slik avgjørelse.

Navarsete var langt mildere da hun i slutten av forrige uke uttalte seg om olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (sp).

Torsdag sa Riis-Johansen at han ikke visste at partiet i 2008 hadde fått 700.000 kroner fra Troms Kraft og Eidsiva Energi, da han i juni ga Eidsiva Energi konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Les også: - Forglemmelse å ikke informere Riis-Johansen

- Det var rett og slett en forglemmelse å ikke informere ham, for dette var det full åpenhet om. I regnskapet sto det en note som alle burde vært informert om, sa Navarsete.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken